Cenaclul din Cuptor - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Cenaclul din Cuptor

De    •   Publicat acum 4 ani, 17 iulie 2016   •   Fara comentarii

20160717 - Cenaclul din Cuptor (iulie)

Joi, 14 iulie 2016, la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni atmosfera a fost cât se poate de caldă, cu tendinţe către fierbinţeală, date de intenţiile epigramistice ale lui Dumitru Simion, dar poezia de dragoste a fost firul principal ce a lăsat căldura sufletească să se reverse peste întreaga stare de spirit din sala principală a bibliotecii  municipale.

Trebuind să răspundă şi unor interese de natură personală ce-i ocupau agenda, Vasile Moroşan şi-a manifestat dorinţa de a da citire primul unor proze scurte pe care domnia sa le pregăteşte pentru noul său volum ce se va intitula „Dulce şi amar”. Astfel, „Gore”, „Săraci şi curaţi”, „Una caldă, alta rece” sunt istorisiri inspirate din viaţă şi care se doresc a fi pilde pentru cititor. Audienţa i-a cerut prozatorului să caute să dezvolte subiectele oferind cititorului mai multe detalii creând, literar, o atmosferă care să-l implice emoţional.

D-na Popescu Floarea, venită pentru prima dată la şedinţele cenaclului, a deschis zăvorul cascadelor lirice cu trei poezii din creaţia proprie („Iubeşte!”, „Trăieşte clipa!”, „Singurătate”), într-un fel, alte lecţii de viaţă pe care cititorul este invitat a le lua aminte: „Iubeşte ce te face mai bun!”

Lenuţa Rusu a menţinut acest ritm cu poeziile: „Moştenire”, „Anotimpul soarelui” şi cu o superbă înlănţuire de metafore sub titlul „Prietenia”, definind cât se poate de sugestiv relaţia interumană cea mai firească: „…două inimi ce păşesc prin roua dimineţii”, „…iertarea dintre ciocan şi nicovală”…

O altă succesiune de trăiri zămislite prin aura metaforei le-a dat citire Georgiana Gabor pentru care „Iartă!”, „Confuzie” şi „Regăsire”, ce au fost scoase din sipetul inimii şi aduse în cenaclu pentru a innoda dragostea de frumos, au fost notele pentru completarea unei partituri fierbinţi, de Cuptor.

Costica Varganici ne-a transpus în metafizic prin continuarea lecturii din „Heraclidul alb”, scris în 1995, şi care a răsucit fluxul trăirilor spre ancestral şi celest, în spaţii duble. A fost motivul pentru care şi subsemnatul a dat citire poemului „Iată, au sosit străbunii!”, inspirat de imaginea unor formaţiuni noroase prevestitoare de furtună. Nu a fost potop ci simţăminte patriotice pe care trebuie să ne învăţăm a le ni le cultiva.

Mai trebuie să precizez că cenacliştii s-au bucurat de prezenţa d-lui Constantin Bulboacă, care ne-a rugat să găsim o cale de realiza întâlnirile după orele 16:00 pentru a putea permite accesul mai multor persoane, blocate acum în activităţile zilnice. E adevărat că şi pr. prof. Bogdan Feştilă şi jurnalistul Relu Gavril-Ursache îşi doresc participarea şi nu pot veni cam din aceleaşi motive. Cenacliştii au de mai mult timp acest aspect în dezbatere dar pentru că cenaclul a primit găzduirea necondiţionată şi generoasă a Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu” din Fălticeni, condusă de d-na Nicoleta Hoştinaru (căreia îi mulţumim), evident că nu putem abuza de programul funcţionarilor de aici pentru a ne întruni în afara orelor lor de program. Aşa că, până reuşim să găsim o alternativă la fel de generoasă, următoarea întâlnire va fi joi, 18 august 2016, orele 11:00, tot la biblioteca municipală. Ne este tot mai clar că nu o să putem mulţumi pe toată lumea, dar ne străduim. Până una-alta, rămâne cum am (s-a) stabilit (prin vot)!

 

GABRIEL TODICĂ

Ziarul de pe Net

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 17 iulie 2016
 • de:
 • Ultima modificare: iulie 17, 2016 @ 1:16 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string W8E2O5 to the field below: