România, codașă în Europa la dezvoltarea psihiatriei comunitare - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

România, codașă în Europa la dezvoltarea psihiatriei comunitare

De    •   Publicat acum 3 ani, 11 iulie 2016   •   Fara comentarii

 

Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, dr. Alexandru Paziuc Foto: Radio Top

Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, dr. Alexandru Paziuc Foto: Radio Top

La sfârșitul săptămânii trecute, Asociația de Psihiatrie Socială din România a organizat, la Câmpulung Moldovenesc,  conferința cu tema  Psihiatrie, Legislație și Reabilitare Psihosocială.

Profesioniști în domeniul sănătății mintale din țară și străinătate ( Germania, Republica Moldova, SUA ) au susținut lucrări cu teme specifice conferinței.

De aproximativ 10 ani în România a început reforma în domeniul sănătății mintale, dar, conform unui raport al prestigioasei publicații  The Economist, România se situează în prezent pe locul 29 din 30 de țări intervievate, în ceea ce privește dezvoltarea psihiatriei comunitare.

Referitor la legislația din domeniul sănătății mintale, România se situează pe locul 16 din 30, ceea ce înseamnă că beneficiază de legislație în domeniul sănătății mintale, dar aceasta nu este pusă în practică în totalitate de institutiile abilitate.

Participanții la conferința de la Câmpulung Moldovenesc au subliniat că, în ultima perioadă, presa generalizează cazuri izolate de malpraxis medical,  “din păcate existente încă pretudindeni în lume, îngreunând pentru profesioniștii și persoanele cu probleme de sănătate mintală, eforturile depuse pentru realizarea reabilitării psihosociale ( incluziune socială, familială, profesională ) și, nu în ultimul rând, pentru combaterea stigmei.

Această situație impune o mai bună transparență a activității asociațiilor profesionale, o mai bună comunicare cu mass-media, astfel încât deficiențele unui sistem să nu fie considerate ca aparținând exclusiv profesionistului în domeniul sănătății mintale”.

 

DAN PASCARU

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 11 iulie 2016
 • de:
 • Ultima modificare: iulie 11, 2016 @ 2:47 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string Idho3d to the field below: