Evita costurile de roaming la granita! - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Evita costurile de roaming la granita!

De    •   Publicat acum 3 ani, 1 iulie 2016   •   Fara comentarii

roaming involuntar 

Utilizatorii de telefonie si internet mobil care au serviciul de roaming activat si se afla in tara, dar in apropiere de granita, sunt atentionati deAutoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) ca este posibil ca telefonul sau tableta pe care le folosesc sa se conecteze automat la o retea din tara vecina si sa foloseasca serviciile de comunicatii la tarife de roaming, platind costuri suplimentare, inclusiv pentru apelurile pe care le primesc.

ANCOM a publicat aici lista localitatilor de granita care au un risc potential de intrare in roaming involuntar.

Roaming involuntar

Roaming-ul involuntar poate aparea in localitatile de granita de pe teritoriul Romaniei numai in cazul in care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automata a retelei, caz in care echipamentul mobil se va conecta automat la reteaua operatorului cu cel mai bun semnal in punctul in care se afla utilizatorul.

Fiind vorba de localitati aflate la granita, este posibil ca echipamentul mobil sa se conecteze la reteaua unui operator din tara vecina, iar utilizatorul sa fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.

Cum poate fi evitat roaming-ul involuntar

Utilizatorii pot evita accesarea involuntara a serviciilor de voce sau date in roaming la granita Romaniei cu statele vecine prin urmatoarele metode:

ü  selectarea manuala a retelei (dezactivarea optiunii telefonului de selectare automata a retelei)

ü  solicitare catre operator pentru a activa serviciul de roaming numai la cerere

ü  verificarea retelei inainte de a utiliza telefonul/tableta, in cazul in care selectarea retelei ramane pe modul automat

Localitati cu risc de roaming involuntar

Conform masuratorilor efectuate de ANCOM, in majoritatea judetelor aflate la granita exista localitati in care telefoanele sau tabletele pot intra in roaming involuntar, cele mai multe localitati in care apare acest fenomen fiind situate in judetele: Satu Mare (63 de localitati, pe granita cu Ucraina si Ungaria), Botosani (44 de localitati, pe granita cu Ucraina si Republica Moldova), Iasi (42 de localitati, pe granita cu Republica Moldova), Timis (39 de localitati, pe granita cu Serbia si Ungaria) si Bihor (33 de localitati, pe granita cu Ungaria).  

Autoritatea a identificat localitati cu risc de roaming involuntar in care echipamentul mobil se poate conecta temporar la reteaua unui operator strain, in functie de deplasarea utilizatorului, dar si localitati cu risc crescut de roaming involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la reteaua unui operator strain pe toata suprafata localitatii respective.

Utilizatorii pot consulta lista localitatilor de granita identificate de ANCOM ca avand un risc potential de intrare in roaming involuntar, in functie de operator, aici.

Atentie! Faptul ca ati folosit telefonul/tableta in roaming involuntar nu va scuteste de plata acestui serviciu.

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 1 iulie 2016
 • de:
 • Ultima modificare: iulie 1, 2016 @ 12:15 am
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string wf9r8K to the field below: