Aprilie în cenaclu - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Aprilie în cenaclu

De    •   Publicat acum 4 ani, 16 aprilie 2016   •   Fara comentarii

Joi, 14 aprilie 2016, la Biblioteca Municipală din Fălticeni, a avut loc o nouă şedinţă a Cenaclului Literar „Eugen Lovinescu”, fiind deschisă de prezentarea broşurii „Pledoarie pentru maternitate (în clar-obscur)”, ce adună între coperţile sale articole de presă, imagini şi poezii realizate cu prilejul expoziţiei de artă plastică cu acelaşi nume, susţinută de Gabriel Todică în 6 martie a.c., în care membrii cenaclului fălticenean au avut o contribuţie importantă în reuşita momentului artistic din cadrul vernisajului, prin recitalul susţinut de aceştia. Tipărită în condiţii grafice deosebite, broşura este structurată în trei capitole: referinţe critice şi articole de presă realizate în jurul acestui eveniment, precum şi poeziile recitate cu prilejul vernisajului, dar şi selecţii de la premianţii la secţiunea „poezie debutanţi” de la Festivalul-Concurs „Alexandru Macedonski”, ediţia a III-a.

Cenaclu E Lovinescu aprilie 2016 (1)

Cenaclul s-a bucurat de prezenţa unor membri mai vechi, Coca-Maria Udişteanu, Niculina Prundeanu, Saveta Vărareanu, Ana Ilişescu, Alexa Paşcu, Gabriel Todică, Vasile Moroşan, Costică Varganici, Gheorghe Varganici, dar şi de aderarea unui nou membru, scriitorul Simion Dumitru, care a promis să fie o prezenţă activă şi constantă. Acesta a fost  prezentat de dl. Vasile Moroşanu, care a citit câteva descrieri peisagistice excepţionale din scrierile autorului (din care amintim „Răsfoind între amintiri” – 2013, „Mireasma florilor de câmp” – 2014, „Obiceiurile obârşiei” – 2014, „Promoţia” – 2015, „Seri de august la Bălţăteşti” – 2015), care l-au determinat să afirme cu convingere că „domnul Simion parcă a călcat pe urmele lui Sadoveanu”.

D-na Saveta Vărăreanu a citit două poezii, „Dealul negru” şi „Treceai nepăsător”, traduceri din limba ucraineană, de o puternică sensibilitate lirică.

Cenaclu E Lovinescu aprilie 2016 (3)

Şi pentru a scimba registrul, dl. Alexa Paşcu a citit din epigramele sale publicate în Revista „Plumb”. Momentul a prilejuit d-nei Ana Ilişescu să amintească de puternica expresivitate a descrierilor peisagistice surprinse de acelaşi autor în romanul „Epistola Monahului Iustin”.

În intervenţia sa, d-na Coca Udişteanu a ţinut să amintească personalitatea complexă a d-lui Vasile V. Popa, fiul celebrului V. Gh. Popa, citind pasaje din articolul apărut in ziarul „Crai Nou” din 14 aprilie a.c. sub semnătura lui Mihai Nichita. Păstrând aceeaşi aură sentimentală, a dat apoi citire unor pasaje din proza lui Ionel Teodoreanu.

Cenaclu E Lovinescu aprilie 2016 (2)

Şi cum timpul s-a scurs într-un ritm nebun, ne-am hotărât să revenim tot într-o joi, pe 19 mai, în acelaşi loc, tot la ora 14:00, pentru a continua.

 

GABRIEL TODICĂ

Ziarul de pe Net

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 16 aprilie 2016
 • de:
 • Ultima modificare: aprilie 15, 2016 @ 11:39 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string rH8tLV to the field below: