Colţul cinicului (24)– Jurnalul unui consilier de centru-dreapta - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Editorial  >  Articolul curent

Colţul cinicului (24)– Jurnalul unui consilier de centru-dreapta

De    •   Publicat acum 3 ani, 5 aprilie 2016   •   Fara comentarii

Colţul cinicului (24)– Jurnalul unui consilier de centru-dreapta

todirel calugarita august 2015

 

 

 

 

 

Todirel CĂLUGĂRIŢA

 

 

 

Tot ceea ce putem face pentru femei este să nu ignorăm acea emoţie ce ne vizitează când le privim mai atent pe unele. Mai apoi, de vom izbuti să facem un tam-tam oarecare, acceptat social şi ambalat sclipitor, din faptul că am fost in stare de o reacţie atât de plăcută, multe alte fapte ale noastre vor urma…
Fiindcă, să nu uităm: femeia se lipeşte de succesul celor ce par să-l aibă, precum altădată colonizaţii – de “lucii mreje” şi de nimicuri sclipitoare!

 

***

 

Unii dintre noi n-ar da nici doi bani pe Timberlache, acest produs nereuşit al industriei americane (mi-am ales bine cuvintele!) de divertisment. Cu toate acestea, aflu că o fană a dat 1000 de dolari, numai ca să aibă o felie de pâine din care Justin Randall Timberlake (pe numele său adevărat) ar fi muşcat în timpul unui matinal radio. Şi ăsta-i doar începutul, fiindcă multe alte cheltuieli urmează… Din necesitatea de a se bucura de acest “obiect de lux” până la adânci bătrâneţi, decurge îndatorirea fanei de a-l păstra în condiţii excelente. Nemaivorbind de faptul că, fiind înfocată, se va simţi datoare să-l păzească, 24 de ore din 24, de ceilalţi (doar) fani… Că mare ţi-e grădina, şi rupt ţi-e gardul…!

 

***

 

Sunt femei pe care, din când în când, s-ar cădea să le reevaluăm. În gând. Spre exemplu, despre Barbra STREISAND aflu că ar fi fost amanta secretă , pe vremea prinţesei Diana, a prinţului Charles – ca să vă daţi seama ce secetă era în Marea Britanie! Nu că prinţul ar fi vreun rupt din lună! Dar, mai alaltăieri, se zvonea că şi un fost preşedinte al SUA i-ar fi pus gând rău Barbarei noastre, plasând-o pe lista FSN (Fără Ştirea Nevestei).
Pentru cei care au încercat în zadar (şi ca mine!) să vadă ceva feminin şi neprefăcut în actriţa aceasta stridentă, în afara interpretării unei melodii (hai, a două!), cele două ştiri ar putea şoca. Dacă nu s-ar dezumfla repede, când ar afla că Barbara Stresantă pune de-un divorţ, motiv tocmai bun să dea de prin casă şi să-şi facă sieşi reclamă din amoruri “secrete”, mai ales când succese palpabile nu se prea întrevăd la 72 de ani. Îmbătrânesc urât unele vedete (uitaţi-vă la Jane Fonda, ce-au putut face din ea câteva idei feministe!) şi nu văd de ce le-am cruţa! “Ce se întâmplă, doctore?”

 

***

 

Vă vine să credeţi că, în satul acela, Dăbâca, despre care aminteşte până şi Anonimus Notarius, secretarul regelui Ungariei, că ar fi fost reşedinţa voievodului român Gelu, nu există nici măcar un indicator care să te conducă la cetate ?!  Mă întreb ce păzesc primarul, profesorii de istorie, învăţătorii sau chiar preotul?! Dar comercianţii – n-or fi auzit ei ce vad a deschis turismului un om dintr-o localitate ca Săpânţa, de exemplu, numai pentru că a vopsit şi a scris vesel pe cruci? Se mai susţin, oare, doctorate în istorie, la Cluj? Ce păzesc conducătorii de doctorate? Ce fac parlamentarii locului? Dar conducere a judeţului, mai există? Mai avem un ministru al cultelor? Nici nu pot să redau cât de indignat sunt!

 

***

 

Omul e o fiinţă crăpătoare. Vine plângând şi pleacă si(n)gur. E scârbit avant la vie (înaintea vieţii, cum ar zice francezul). Are rău de barză. Din această pricină e sărată apa mărilor şi a oceanelor – că s-au revărsat în ele râurile noastre de lacrimi. Şi-i totuna dacă ţi se spune Popescu-Dumnezeu sau dacă eşti doar Ionescu-Temenea. Într-o zi vei crăpa – cum altfel să numeşti lepădarea de humă?! Că de când te-ai născut, vorba înţeleptului, te tot duci… Iar D-zeu işi râde în barbă de planurile tale de cursă lungă, ba chiar şi de agenda zilei… Poate de aceea eşti atât de interesat de cataclisme şi de crăpările la scară mare: în naivitatea ta, speri ca toată lumea să dispară odată cu tine, numai să nu fii singur atunci… Zadarnic, apocalipsa n-o vor prinde în direct decât ultimii oameni! Şi, spuneţi-mi, cine pretinde că ar vrea să fie chiar… ultimul om?!

 

***

 

Cum, ai fost în/spre Maramureş şi n-ai văzut Cheile Zugrenilor, Colibiţa, Cascada Cailor, Cascada Custurii de pe valea Runcu sau Mănăstirea Peri?! Fiindcă mereu se va găsi ceva, nu doar prin acele părti, care să le creeze impresia, celor ce cârcotesc în fotolii, că degeaba am fost în (spre) Maramureş dacă nu le-am vizitat tocmai pe acestea…Dar, să nu uităm, a alege înseamnă şi (sau: mai ales) să respingi ceea ce nu ai ales! Eu, spre exemplu, am refuzat cu plăcere să văd casa în care s-a născut Ellie Wiesel!

 

***

 

Să începi o nouă viaţă – ce mai tâmpenie! De parcă ai putea mototoli trecutul, ca să-l arunci la coş! De parcă, în faţa ta, pe “noul drum”, nu s-ar deschide cărările bătătorite, pe care, involuntar (şi nicidecum ca un explorator), să păşeşti…
Ştii că e un loc comun, dar nu poţi să nu te-ntrebi cine a emis pentru prima oară o asemenea enormitate – din care femeile uşoare aproape că-şi fac o filozofie de viaţă, care să le scuze comportamentul lipsit de repere morale. Cel puţin bărbaţii pot iubi două persoane în acelaşi timp (n-am spus că se şi reped s-o facă!)…

 

***

 

O dimensiune pierdută – profunzimea. Întrebaţi pe oricine, a fi modern, astăzi, înseamnă să fii doar mobil, să te adaptezi din mers oricarei mizerii la modă, să îmbrăţişezi orice doctrină care “te aranjează”…

 

 

Ziarul de pe Net

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 5 aprilie 2016
 • de:
 • Ultima modificare: aprilie 5, 2016 @ 5:28 pm
 • Sub: Editorial, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string IV10Vw to the field below: