Vă mai amintiți 16 septembrie 1989? Ultima vizită a lui CEAUȘESCU la Suceava - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

Vă mai amintiți 16 septembrie 1989? Ultima vizită a lui CEAUȘESCU la Suceava

De    •   Publicat acum 4 ani, 30 ianuarie 2016   •   Fara comentarii

DSC07590

Frunzărind volumul  Ultimele 100 de zile nefaste  de CAROL ROMAN, atenția îmi este atrasă de o fotografie cu tovarășul NICOLAE CEAUȘESCU și tovarășa ELENA CEAUȘESCU în ultima lor vizită la Suceava. Era sâmbătă 16 septembrie 1989, afară ploua, iar ultimul președinte comunist privea amărât spre cer. Marea manifestare populară din centrul capitalei de județ avea să fie scurtată tocmai din acest motiv.

Însoțiti de EMIL BOBU și SILVIU CURTICEANU, șefii supremi vizitaseră cu o zi înainte mina Fundu Moldovei, comuna Dumbrăveni, combinatul de celuloză și hârtie, întreprinderea de rulmenți și întreprinderea de mașini unelte (ce vremuri, pe atunci se mai și producea…). Înaintea președintelui vorbise, din balconul Casei Culturii, primul secretar al județului, COSTICĂ STOICA.   Piața și străzile apropiate erau pline, probabil peste 50.000 de oameni.  Uzi și zgribuliți, având în vedere condițiile meteo. Eu, printre ei.

În dimineața zilei de 16 septembrie 1989 m-am prezentat la locul unde îmi desfășuram activitatea și am așteptat autobuzul care să ne ducă de la Fălticeni la marele miting al oamenilor muncii.  A durat ceva timp, așa încât starea de spirit nu era printre cele mai bune, dar ce conta? Ne-am înghesuit într-un autobuz cu burduf care scârțâia din toate încheieturile, dar care își făcea treaba. Când am ajuns în autogara din Suceava ploua mărunt.  Am mers încolonați pe Karl Marx (actuala Curtea Domnească) până pe aleea pietonală și ne-a fost alocat un spațiu pe dreapta cum se coboară spre piață  ( poziția aproximativă în fotografia de mai jos ). În fața mea, puhoi de lume.

DSC07581

Nu mai țin minte discursul primului secretar, discutam cu colegii și nu dădeam importanță celui care “muncea” la microfon. La un moment dat, în urale generale, a fost invitat să ia cuvântul înaltul oaspete de la București. Rumoare în rândul privitorilor. Din locul în care mă aflam nu vedeam balconul Casei Culturii, auzeam doar în boxe cele clamate de CEAUȘESCU. Am încercat la un moment dat să mă deplasez mai în față și spre stânga, pentru a-l vedea, dar mi-a fost imposibil, oamenii erau băgați unul în altul. În zilele noastre, în același balcon sunt arborate două drapele. De atunci niciun alt președinte nu a mai cuvântat de acolo.

 DSC07579

Revin în 1989. Ploua enervant, nu aveam umbrelă, nu aveam loc sub copertina blocului (care acum nu mai există, spațiile de la parter s-au extins), așa încât împreună cu un coleg ne-am acoperit cu un tablou de-al tovarășului. Nu am stat mult așa. Un bărbat înalt, bine hrănit, ne-a atras atenția să ținem tabloul în poziție verticală și să facem gura mică. Ne-am conformat, evident. Să nu se înțeleagă de aici că am fost un mare adversar al dictaturii… Mai țin minte că puțini aplaudau, dar din boxe răzbăteau celebrele aplauze puternice, prelungite.

 DSC07565

Pentru a-mi împrospăta memoria, citesc  Zori Noi  de a doua zi, în care este prezentată integral cuvântarea președintelui comunist. Chiar CEAUȘESCU a punctat la început că va vorbi mai puțin pentru că afară ploua. Semn că avea grijă de sănătatea oamenilor muncii suceveni. Cred că toată vorbăria a ținut 20 – 25 minute. Adevărul că nu mi-a rămas nicio idee în cap, dar nici nu îmi propusesem lucrul ăsta. Pur și simplu trebuia bifată o acțiune și atât. Singurul efort pe care l-am făcut a fost să mă mut de pe un picior pe altul, pentru a nu amorți. La plecare am mers tot încolonați spre autobuz. Seara m-am uitat la telejurnal, poate mă văd în mulțime, dar degeaba: majoritatea imaginilor erau cu tovarășul. Bine măcar că n-am răcit.

Cam asta este, pentru mine, istoria zilei de 16 septembrie 1989 la Suceava. Pentru soții CEAUȘESCU pornise numărătoarea finală. Mai aveau de trăit 101 zile.

TEODOR PUȘCAȘU

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 30 ianuarie 2016
 • de:
 • Ultima modificare: ianuarie 30, 2016 @ 5:43 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 7O2ACh to the field below: