Alertă în județul Suceava : se apropie epidemia de gripă AH1N1 din Ucraina - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Alertă în județul Suceava : se apropie epidemia de gripă AH1N1 din Ucraina

De    •   Publicat acum 4 ani, 30 ianuarie 2016   •   1 comentariu

Harasaim si Burlui criza AH1N1 29.01.16

Astăzi, în ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a decis constituirea unui punct de asistenţă medicală cu funcţionare pe întreaga perioadă a epidemiei de gripă AH1N1 în punctul de trecere a frontierei Siret, asigurarea vaccinării întregului personal ce lucrează în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi instruirea acestora cu privire la identificarea persoanelor potenţial contaminate cu virusul AH1N1, solicitarea unor doze suplimentare de vaccinuri de la Ministerul Sănătăţii și distribuirea de mijloace de protecţie individuală şi colectivă personalului ce deserveşte punctele de trecere a frontierei cu Ucraina.

În ultima perioadă, virusul AH1N1 a cauzat 122 de decese în Ucraina.

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, general de brigadă ION BURLUI, a precizat că școlile din Cernăuți și localitățile învecinate au fost închise de o săptămână, boala extizându-se în zonele Kiev, Odessa și Lvov.

El a reamintit că virusul AH1N1 se poate transmite prin strănut, prin strângerea de mână sau sărutarea unui bolnav, prin atingerea unor suprafețe contaminate.

“O persoană cu simptome de tuse, secreție nazală, oboseală, febră 38 – 38,5 grade, stare de vomă și diaree trebuie să se prezinte la secția boli infecțioase, nu la urgențe, pentru că acolo pot transmite virusul.

Direcția de Sănătate poate lua decizia tehnică de a opri funcționarea unității de învățământ, decizia administrativă o ia Inspectoratul Școlar.

Fiecare structură din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență trebuie să-și desemneze un membru responsabil de gestionarea gripei AH1N1.

Trebuie luat în calcul să poată să-și facă un plan de asigurare a permanenței.

Dacă ar porni o epidemie în județ, e obligatoriu să funcționeze unitățile sanitare, instituțiile de intervenție și furnizorii de utilități”  a menționatBURLUI.

Șeful Direcției de Sănătate Publică, ANDREI IANOVICI, a spus că în județul Suceava au fost confirmate clinic două cazuri de gripă AH1N1 :  “Am primit 11.000 de doze de vaccin, 9.000 au fost administrate, iar 2.000 le-am distribuit cu precădere în zona Rădăuți.

La ora actuală, pe raza județului nostru, au fost confirmate clinic 2 cazuri de gripă, dar nu și cu laboratorul Institutului Cantacuzino.

Noi ținem permanent legătura cu Centrul național de supraveghere și control a bolilor transmisibile, deocamdată  nu avem informații că ar fi probleme atât la nivel național, cât și în județul Suceava.

Noi am informat medicii de familie, am informat spitalele”.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea deplasărilor în perioada imediat următoare în Ucraina.

În cazul în care acestea nu pot fi evitate, cetăţenii români trebuie să ia măsuri de precauţie necesare în astfel de cazuri, precum purtarea măştilor de protecţie, atenţie sporită la igiena personală, evitarea locurilor publice aglomerate.

Cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite se pot adresa Ambasadei României la Kiev, la numărul de urgenţă +38093.625.27.17, Consulatului General al României la Cernăuţi la numărul de urgenţă +38093.270.92.60 şi Consulatului General al României la Odessa la numărul de urgenţă +38095.541.27.88.

 

DAN PASCARU

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 30 ianuarie 2016
 • de:
 • Ultima modificare: ianuarie 30, 2016 @ 1:53 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

1 comentariu

 1. AI!AI!AI! spune:

  Mai bine consiliul de la primaria Falticeni imprumuta bani pt sital nu pt Nada Florilor dupa interele gastii primarului si nu pt interesele cetatenilor!Cred ca este timpul sa gandeasca mai bine cetatenii cand voteaza si sa evite indivizii care arunca praf in ochi cu cateva strazi asfaltate ca vai de ele cu bani europeni,iar in schimb pe sest cleltuiesc banii municipiului si fac datorii pe ani de zile pt oras.Cu acei bani se putea face o campanie de intarire a imunitatii fiecarui cetatean din Falticeni pt o rezistenta sporita in fata valului de gripa anuntat.Si acei bani ajungeau pt astfel de campanii peste 10 ani!La Nada Florilor se vor distra cei cu bani multi,dar voi concetatenii mei,care abia aveti cu ce plati intretinerea,ce veti face?Veti scotici prin buzunare sa vedeti daca va ajunge sa cumparati un suc in arsita verii,in timp ce primarul si acolitii lui vor petrece la racoare la Nada Florilor.Dar de platit datoriile contracte de primar si trupa lui din consiliu le veti plati voi din impozitul dublat de ei!Iar impozitul il platiti voi ,cei multi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string M97zqi to the field below: