Rece cald de decembrie 2015 - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Rece cald de decembrie 2015

De    •   Publicat acum 3 ani, 11 decembrie 2015   •   Fara comentarii

CLEL 01

Aerul rece, dar încă însetat după sclipirea feerică a steluţelor de zăpadă din acest decembrie, anunţă şoptit venirea sărbătorilor de sfârşit de an, ce stârneşte, întâi de toate, amintiri. Anii copilăriei!… Ce mai ani!… Orice generaţie îşi retrăieşte, prin ochiul interior al gândului, clipele inocenţei. Cum să nu încerci nostalgii pentru cei mai sinceri ani din toată existenţa perenă a fiinţei umane?… Căldura palmelor mamei, sânul ei moale în care cântă o inimă, şi zâmbetul… Cel mai minunat zâmbet, ca un vers!… Cum să nu fie copilăria cea mai fericită clipă?

CLEL 04

Şi amintirile cresc odată cu vârsta şi devin tot mai chinuitoare. Of! Şi prima dragoste!… Se uită… Nu se uită… Se uită… Ba nu se uită!… La naiba! Câte or fi fost! Dar zvâcnirea din piept şi sângele săltat instantaneu în obraz, parcă ne ţin trează amintirea… Şi alte etape ale vieţii încep să se deruleze întocmai unui film… Hm, parcă am auzit asta la Andreea Cova în poezia sa!… E încă tânără!… Şi poezia, şi ea!… Dar are un film al vieţii de povestit şi l-a spus la cenaclu, în versuri. Noi, „bătrânii”, ne-am minunat. Ba, chiar am încercat să ne împărtăşim şi din experienţa noastră, căutând alura de matur, ca o mască ridată peste sufletul de copil. Cred că sufletul omului este etern, aşa cum se naşte, în estenţă, copil. Doar viaţa îi mai şlefuieşte comportamentul, dar lungimea de undă a vibraţiei interioare este mereu aceiaşi. Ne-a demonstrat-o şi doamna Coca Udişteanu de atâtea ori, dar „Retrăirile” sale au „retrăit” şi în seara cenaclului literar din 10 decembrie 2015, atât în poezia citită de Domnia Sa, cât şi în reportajul literar ce a evocat sentimentalismul românilor, în rezonanţă cu sărbătorile de peste an.

CLEL 03Şi Costică Varganici şi-a adus aminte de iubirea imposibilă, a eternului adolescent. Doar lucrarea dentară i-a stâlcit dicţia, având mereu remuşcări că nu-şi poate transmite întraga vibraţie ludică coborâtă din versul său.

Plutirea idilică a fost „ruptă”, la final, de Gabriel Todică, prin răceala prezentului, în experienţele sale personale, trăite cândva, şi retrăite prin lecturarea „Poveştii cu berbeci”, o proză (relativ) scurtă, condimentată cu umor picant.

Peste toate acestea s-au aşezat aşteptările unui An Nou mai bun, şi o invitaţie de a participa la evenimentul de marţi, 15 decembrie 2015, în amfiteatrul Colegiului Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, unde va fi evocată personalitatea poetului Nicolae Labiş (ora 13:00), iar o proximă întâlnire ne va apropia sentimentele pe data de 28 ianuarie 2016, când Cenaclul Literar „Eugen Lovinescu” va mai creşte cu încă o lună.

 

Gabriel Todică

Foto: Gabriel Todică

CLEL 02

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 11 decembrie 2015
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 11, 2015 @ 5:59 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string B2DqWG to the field below: