ZIUA EUROPEANA DE LUPTA IMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

ZIUA EUROPEANA DE LUPTA IMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE

De    •   Publicat acum 4 ani, 10 octombrie 2015   •   Fara comentarii

trafic-fiinte-umane

Traficul de fiinţe umane poate fi asociat cu sclavia timpurilor noastre. Victimele sunt adesea recrutate, transportate sau adăpostite prin forţă, constrângere ori fraudă, şi sunt exploatate în scopul obţinerii de profituri ilegale. De asemenea, traficul presupune o încălcare gravă a libertăţii şi demnităţii umane, cât şi o formă de criminalitate ale cărei implicaţii nu pot fi combătute eficient prin eforturi individuale şi solitare.

Cooperarea interinstituţională desfăşurată la nivel naţional şi internaţional este unul dintre cele mai eficiente instrumente de prevenire şi combatere a fenomenului traficului de persoane. Aceasta are un caracter transnaţional şi multicultural, necesitând abordări pluridisciplinare şi acţiuni desfăşurate în comun atât de către societatea civilă, cât şi de către organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale de profil.

Necesitatea concentrării eforturilor pe linia prevenirii traficului de persoane, activitate ce trebuie desfăşurată în mod sistematic şi coordonat, cu folosirea tuturor resursele sociale, reprezintă un aspect maximă actualitate.

România se află în topul ţărilor de origine ale fenomenului traficului de persoane la nivel european, conform evaluărilor anuale ale diferitelor ţări membre UE, dar şi conform raportărilor Organizaţiilor Internaţionale din domeniu. Cu toate acestea, proporţiile cantitative ale traficului extern s-au redus.

 

In perioada 12 – 18 octombrie 2015, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizează în cadrul  „Săptămânii luptei împotriva traficului de persoane” o serie de activitati si evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Impotriva Traficului de Persoane – 18 octombrie.

 

Marcarea Zilei Europene de Luptă Impotriva Traficului de Persoane este un exerciţiu de creştere a gradului de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor acestui fenomen.

În perioada 12-16 octombrie 2015, Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Suceava organizează şi participă la o serie de evenimente în vederea informării publicului larg cu privire la dimensiunile şi formele de manifestare ale traficului de persoane cât şi întărirea capacităţii de protecţie la ameninţările acestui fenomen în rândul persoanelor vulnerabile.

 

Principalele evenimente realizate la nivelul Centrului Regional Suceava, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Suceava, în vederea creşterii gradului de conştientizare a populaţiei sunt:

12.10.2015 – Întâlnire la sediul Institutiei Prefectului Suceava cu membrii Grupului Interinstituţional de Lucru pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane constituită prin Ordinul Prefectului nr. 181 din data de 22.05.2015

– Activitate de prevenire şi informare la Liceul de Informatică ,,Spiru Haret” din mun. Suceava, jud. Suceava

13.10.2015 – Activitate de prevenire şi Informare cu privire la fenomenul traficului de persoane la Liceul Tehnologic ,,Elie Radu”, mun. Botoşani, jud. Botoşani şi Colegiul Naţional ,,A.T. Laurean”, mun. Botoşani, jud. Botoşani;

– Vizionare spoturi si filme cu mesaj antitrafic la sediul Casei de Cultură din mun. Fălticeni, benefeciari fiind un număr de 200 de elevi din cadrul Colegiului Naţional „Nicu Gane” mun. Fălticeni, Colegiului „Vasile Lovinescu” mun. Fălticeni, Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” mun. Fălticeni;

– Activitate de prevenire si informare la Liceul Petru Rares mun. Suceava. Activitatea are ca scop prezentarea unor spoturi cu mesaj antitrafic si purtarea unor discutii interactive cu elevii si cadrele didactice in vederea constientizarii riscurilor ce vizeaza fenomenul traficului de persoane.

14.10.2015 – Activitate de prevenire şi informare pe linia traficului de persoane la Şcoala Gimnazială „Constantin Morariu” Pătrăuţi, jud. Suceava, urmată de o întâlnire realizată la sediul primăriei com. Pătrăuţi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale;

15.10.2015 – Jurizare concurs de eseuri şi afişe cu mesaj antitrafic în cadrul proiectului educaţional “Fiinţele umane nu au preţ. Nu fi şi tu o victimă!”, realizat la Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă”, oraş Siret, jud. Suceava, urmat de un marş cu elevii acestui liceu prin centrul oraşului Siret, marş desfăşurat sub sloganul „Spune NU traficului de persoane!”;

16.10.2015 – Activitate de prevenire şi informare pe linia prevenirii şi combaterii traficului de persoane cu parintii si copii inscrisi la cursurile ce se desfasoara la Palatul Copiilor mun. Suceava, jud. Suceava.

 

Informaţii de background:

În anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, data de 18 octombrie a fost desemnată „Zi Europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umane”.

 

Acest demers a fost considerat un pas important întreprins de către Comisia Europeană în contextul asumării, pe termen lung, a angajamentului de a preveni şi combate traficul de fiinţe umane.

 

Agenţia Naţională Impotriva Traficului de Persoane este Coordonator Naţional al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane având rolul de a desfăşura activităţi de prevenire şi monitorizare a acestui fenomen infracţional.

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 10 octombrie 2015
 • de:
 • Ultima modificare: octombrie 10, 2015 @ 4:16 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 6u0SLF to the field below: