Colţul cinicului (21) – Jurnalul unui consilier de centru-dreapta - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Editorial  >  Articolul curent

Colţul cinicului (21) – Jurnalul unui consilier de centru-dreapta

De    •   Publicat acum 3 ani, 9 septembrie 2015   •   Fara comentarii

todirel calugarita august 2015

 

 

 

 

Todirel CĂLUGĂRIŢA

 

 

E aproape indecent să mai scrii cărţi din cărţi, iar viaţa căruia dintre noi, spuneţi-mi, ar fi atât de interesantă pentru a

apărea povestită în câteva mii de exemplare?! De aceea zic că singurele cărţi care ar trebui să ne poarte semnătura ar

fi două. Prima, despre cum (e) să trăieşti (şi încă frumos!) 100 de ani, s-ar cuveni să fie publicată la 99 de ani, ca să pară credibilă. Iar a doua, un tratat despre sinucidere, ar trebui să apară doi ani mai târziu, la 101 ani, când dezgustul de existenţă te va invada cu totul. Aceste doua volume ţi-ar netezi drumul către Uniunea Scriitorilor, căreia, de altfel, mereu îi scapă câte cineva…

 

***

 

“Din alte ţări, de soare pline”, imigranţii şi-au trimis înainte căldura, ca semn al bunăvoinţei. Numai după aceea fanatismul lor va salva Europa de ateism şi de indiferenţă… Cam la fel cum zmeul îşi expedia buzduganul, în basmele româneşti, ca s-o înştiinţeze, civilizat, pe Cosânzeana, că vine acasă şi, prin urmare, să nu-i producă fracturi vreunui Făt-Frumos, dispus a pleca intempestiv, pe geam.

 

***

 

E clar că la orizontul lumii maneliştilor a apărut o nouă stea. Fiica lui Florin SALAM, că de ea e vorba, va purta – potrivit site-ului www.libertatea.ro, surprinzătorul nume Jaqueline Maria. Prietenii ii vor putea spune Jackie SALAM. Surprinzător, fiindca a rezultat în urma extracţiei unui “c” din franţuzescul “Jacqueline”, de natură a face…facilă mişcarea…facială din timpul pronunţiei. Dar nu atât de spectaculos ca, spre exemplu, Expertiza, Mercedesa, Juvaiera sau…Ejaculina!

 

***

 

Ce să te mai complici cu învăţatul?! Dai banul direct pe diplome false şi, după ce se legalizează toată treaba cu ajutorul unor semidocţi din Parlament, poate şi statul să perceapă o taxă, un impozit, acolo…E mult mai cinstit decât să tot şpăguieşti în fiecare sesiune profesori de nimic, care se fac că ţin cursuri la câte trei universităţi de prin oraşele abia trecute pe hartă, care îşi promovează rudele ca şefi de catedră, care sunt în acelaşi timp parlamentari cu studenţi-membri de partid…

 

***

 

Ce ţi-e şi cu politicienii noştri! Unii “se focusează” pe anumite probleme, alţii şi le “prioritizează” sau se declară “fortuiţi” să anunţe un “dead line” pentru finalizarea lor, când nu le “bugetează”, “lucrativi”, prin nu ştim ce “locaţii”. Oare când vor învăţa să nu mai uite limba română şi s-o locuiască plenar? Când vor călca pe…cum se spune pe la români (?)…zi-mi, să-ţi zic (!)…grebla din toloacă?!

 

***

 

Mă miră să mai întâlnesc pe câte unii, altminteri inşi ce ţi s-ar părea subtili la o privire fugară, care sar de un cot atunci când aminteşti ceva neplăcut despre PaMPay marinelu’. Şi, slavă Domnului, ai avea ce! Daca n-ar fi decât măsurile nepopulare anunţate cu ură (deşi nu era treaba lui), reinstalarea – ca la nime-n lume – a guvernului Boc, după ce premierul-ruşine (care a împins slugărnicia dincolo de suportabil) tocmai suferise o cădere de cabinet sau împingerea odraslei buzate până în Parlamentul European, de era mai-mai să-şi scrântească, sărăcuţa cu duhul, şi bruma de limbă română ce-o bâiguia…Ce ţi-e şi cu pupinbăsismul ăsta: moare, dar nu se predă!

 

***

 

Problema dacă au (şi, în acest rar caz, ce anume) sau dacă nu au ceva între urechi nu pare să-i preocupe prea mult pe românaşii noştri. Ei par foarte interesaţi, însă, de numărul propriilor urechi, de vreme ce încă iau consultaţii de la popi sau de la vrajitoare, ca pe vremea lui Papură Vodă. În loc să facă apel la dreapta socontinţă sau la ştiinţa adunată în tratatele psihologilor, psihanaliştilor, psihoterapeuţilor…De mirare că-şi mai dau copiii la şcoală, unde e ştiut că nu se predau vrajile, iar orele de religie sunt, după gustul lor, atât de puţine!

 

***

 

“Doi lei pearja şi sâmburele – înapoi!” – e o vorbă care se atribuie “perjarilor” din Rădăşeni, pentru a-i eticheta drept “strânşi la pungă”…Cred că lucrurile stau cu totul altfel şi că locuitorii celui mai vechi bazin pomicol din ţară, care pe vremea lui Alexandru cel Bun făceau comerţ cu polonii, au dat dovadă de multă generozitate şi de inteligenţă tactică, pentru a răspândi cultura de pomi fructiferi şi în alte zone ale Moldovei.
Cam în felul în care Parmentier, ofiţer al lui Ludovic al XVI-lea, a reuşit să răspândească, în păturile sărace, o legumă esenţială, cartoful, tocmai adusă din Lumea Nouă. El a cultivat cartofi pe domeniile regale şi, punându-si la treabă ingeniozitatea, a tocmit o pază straşnică în jurul suprafeţei respective, trezind interesul opiniei publice, văduvite de trusturile mass-media (de care, astăzi, n-ai unde să te ascunzi!). “Ceva atât de bine păzit trebuie să aibă o mare valoare!”, şi-au zis fermierii din jur. Care, in ziua când trupele de pază şi-au luat liber, ca din întâmplare, au tăbărât pe cartofi, « împrumutându-i » pe termen nelimitat.
De ce n-am crede că operaţiunea de manipulare şi marketing a lui Parmentier ar fi fost utlilizată şi de rădăşeneni (care li s-or părea ei unora strânşi la pungă, dar faptele îi arată largi la inimă, pentru cei care au ochi de văzut)?! Crearea iluziei că deţin un bun extrem de valoros (2 lei pearja) şi rar (sâmburele trebuie returnat, ca să nu se înmulţească fructul pe aiurea) face ca însuşirea lui să apară în ochii celorlalţi drept o mare reuşită, un succes eclatant. Să-i iei rădăşeneanului pearja din bătătură n-ar fi de ici, de colea…Este tentaţia fructului oprit! De altfel, cine n-a văzut, în pieţele şi în aprozarele patriei, mere de Rădăşeni sau felurite soiuri de prune-perje, răspândite de comercianţii “perjari”, pe lângă care nici evreii n-au facut mulţi purici?!

 

***

 

Numai unii cred că nu facem decat să îmbătrânim. De fapt, în acelaşi timp, ne perfecţionăm. Aflăm că am devenit mai crocanţi… Şi, desigur, amanţi (de la verbul “a ama”) din ce in ce mai buni. Pentru că nea Parkinson ne confera calităţi de vibrator. Iar neamţul acela (Alzheimer, parcă?!) ne face să uităm că tocmai am isprăvit ceva, plasându-ne mereu în faţa unui alt început. Şi spun asta nu pentru că ar exista Viagra, ci pentru că simţul umorului şi optimismul sunt de natură a sfida legea gravitaţiei universale, permiţând – în anumite zone – levitaţia! Pentru cârcotaşi, măcar în cele spirituale…

 

***

 

Unora le pute România în mod evident.. Vin doar in concedii, ca să-şi toace salariul occidental, muncit cu cârca la înfrumuseţarea altor patrii. Şi să strâmbe din nas înspre cei ce-au ales să rămână în ţară. Comparând lejeritatea de la porţile Levantului cu pragmatismul vesticilor… Ba că microbuzul care deserveşte aeroportul a întârziat, ba că gunoiul e preluat miercurea din pubele, şi nu sâmbăta spre duminică, ba că administrăciunea nu le-a scos ochii cu realizările ei…
Dar, dacă-i întrebi, se vor eschiva să-ţi răspundă că şi-au zidit cogeamite coşmelie la negru, cu constructori care n-au auzit de taxe şi impozite. Că n-au investit, ioc, in localitatea lor. Nu într-o moară, bunaoară, dar nici măcar într-o dugheană cu o singură gură de hrănit sau cu baremi un loc de muncă… Iar autoturismul pe care l-au cumpărat familiei are taxa de prima înmatriculare plătită în Bulgaria…Atât de mult ne place să ne furam propria caciulă, unora!

 

 

todirel@ziaruldepenet.ro

Ziarul de pe Net

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 9 septembrie 2015
 • de:
 • Ultima modificare: septembrie 9, 2015 @ 2:01 pm
 • Sub: Editorial, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com