Irigarea plantelor prin picurare - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

Irigarea plantelor prin picurare

De    •   Publicat acum 5 ani, 27 august 2015   •   1 comentariu

sisteme de irigare-romania

Lumina şi apa sunt elementele cele mai importante ce asigură florilor viața, de aceea este necesar să optăm pentru un sistem de irigare cât mai eficient. Pentru orice floare sau plantă cultivată în grădină, irigarea prin picurare este una din cele mai bune metode pentru a distribui corect şi uniform apa, şi a menţine o umiditate optimă constantă la rădăcinile plantelor. Pentru acest tip de irigare este nevoie de un sistem anumit care presupune ţevi speciale cu găuri, pompă, rezervor etc.

Odată instalat, acest sistem va asigura plantele cu cantitatea necesară de apă, indiferent de condiţiile climaterice care pot fi uneori dure în perioadele secetoase. Cu atât mai mult, având un asemenea sistem de irigare, veţi putea alimenta florile şi plantele din grădini nu doar cu apă, ci şi cu îngrăşăminte, substanţe chimice agricole pentru protecție etc. Puteţi introduce în apă diferite elemente, minerale etc. pentru nutriţia plantelor.

Spre deosebire de condiţiile naturale, în care ploile sunt greu de anticipat şi mai mult decât imposibil de controlat, sistemul de irigare prin picurare este bazat pe impulsarea apei în doze mici în zona rădăcinii plantelor, unde volumul şi frecvenţa de alimentare cu apă sunt alese în dependență de tipul plantelor. Apa este furnizată uniform pe tot arealul.

Avantajele sistemului de irigare prin picurare

Dacă sunteţi în dilemă şi nu v-aţi decis în privinţa unui sistem de irigare potrivit, iată care sunt avantajele irigării prin picurare:

 • Aerarea solului – nu are loc inundarea solului, astfel încât rădăcinile pot respira intensiv fără întreruperi în timpul irigării. Oxigenul solului permite sistemului de rădăcini să acţioneze liber.
 • Sistemul de rădăcini – acesta se dezvoltă mai bine decât folosind orice altă metodă de irigare. Sistemul de rădăcini devine mai fibros, cu fire rădăcinoase mai abundente şi mai active. Creşte intensitatea de consum de apă şi substanţe nutritive.
 • Nutriţie – îngrăşămintele dizolvate sunt aduse direct în zona rădăcinilor, având loc o absorbţie rapidă şi intensă de nutrienţi. Este cel mai eficient mod de aplicare a îngrăşămintelor în zone aride.
 • Siguranţă – frunzele plantelor nu sunt umezite precum în timpul stropirii, astfel scade probabilitatea de răspândire a diferitor boli, iar insecticidele sau fungicidele nu sunt spălate.
 • Economisirea apei – este umezită doar partea bazală a plantei, de la 40 la 60 % din suprafaţa totală. Pierderilor în urma evaporării sunt foarte mici, iar prin faptul că plantele cresc mai repede, recolta este posibilă mai devreme, ceea ce ajută la economisirea apei.
 • Energie şi forţă de muncă – puteţi investi în muncă mult mai puţin şi economisi energia.

Irigare prin picurare în condiţii de casă

Beneficiile sistemului de irigare prin picurare sunt evidente, dar probabil vă întrebaţi dacă un asemenea sistem, sau cel puţin o variantă asemănătoare, este posibil de instalat în interior, pentru ghivecele de la balcon sau din casă. Piaţa din România oferă mai multe tipuri de sisteme care pot aproviziona apa prin picurare. Puteţi alege în funcţie de mărimea rezervorului, numărul de ghivece alimentate, brand etc. Cu un asemenea sistem automatizat, puteţi pleca în concediu fără griji în plus şi fără a da cheile vecinilor pentru a uda florile.

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 5 ani, 27 august 2015
 • de:
 • Ultima modificare: august 26, 2015 @ 10:41 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

1 comentariu

 1. maozedong spune:

  Felicitări pentru articol! Poate trebuiau niţel mai multe detalii, dar “e bine şi-aşa”. Publicaţi şi articole legate de mulcirea plantelor/legumelor, care sunt de interes pentru fălticeneni. De 2 ani eu şi un vecin practicăm această metodă (inclusiv pentru ceapă şi usturoi) şi vreau să vă spun că avantajele sunt cu totul deosebite faţă de cea tradiţională (adică datul la sapă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 50I5CO to the field below: