“Cosmetizare” în centrul Sucevei: “jungla” de la Curtea Domnească va fi igienizată, iar gardul de șantier înlocuit cu altul transparent - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

“Cosmetizare” în centrul Sucevei: “jungla” de la Curtea Domnească va fi igienizată, iar gardul de șantier înlocuit cu altul transparent

De    •   Publicat acum 5 ani, 7 august 2015   •   Fara comentarii

DSC05166

După ce ani la rând, autoritățile municipiului reședință au tratat cu detașare reabilitarea Curții Domnești, astăzi viceprimarul LUCIAN HARȘOVSCHI a anunțat demararea unor lucrări care să mai “taie” din imaginea de șantier părăsit a zonei centrale.

Mai exact, el a spus că panourile metalice care împrejmuiesc monumentul vor fi înlocuite cu un gard aspectuos, prin care trecătorii să vadă zidurile vechi de câteva secole.

 Mizerie Curtea Domneasca 06.08.15 II

“Din nefericire, în momentul de față acest monument devine o groapă de gunoi.

La sfârșitul acestei luni, în ședința de Consiliu Local vom veni cu un proiect de hotărâre și cu sumele necesare pentru a cosmetiza această zonă.

Vom avea discuții cu cei de la RESTACO să montăm un nou gard care să ofere vizibilitate înăuntru.

Operațiunile de curățenie nu vor afecta vechile ziduri și vechile construcții.

Mulți suceveni nici nu știu că acolo este Curtea Domnească, din cauza panourilor”  a precizat HARȘOVSCHI.

 Mizerie Curtea Domneasca 06.08.15 III

Pe unele porțiuni, panourile de metal ale  Restaco  s-au înclinat periculos, sunt mâncate de rugină sau au fost acoperite cu grafitti.

În interior, imaginea este dezolantă : buruieni înalte, gunoaie aruncate peste tot, copaci crescuți pe zidurile Curții Domnești, câini fără stăpân.

 Mizerie Curtea Domneasca 06.08.15 IV

Ruinele Curții Domnești au intrat în atenția cercetătorilor și restauratorilor în 1950, zidurile fiind conservate pe o înălțime ce variază între 1 și 5 m.

În perioada 1998 – 1999 s-au efectuat noi săpături arheologice, iar în 2004Curtea Domnească a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județ.

Mizerie Curtea Domneasca 06.08.15 V

În anul 2000  Restaco  a deschis șantierul de restaurare care trebuia să-și încheie activitatea în 2010, dar lucrările s-au desfășurat cu întreruperi, din lipsa fondurilor.

În 2011 Consiliul Local a aprobat asocierea cu firma  Arena Teatro  din Spania specializată în gestionarea patrimoniului istoric, pentru o construcție din sticlă cu parter și etaj care să includă zidurile actuale.

 

Mizerie Curtea Domneasca 06.08.15 VI

Costurile estimate de firma spaniolă se ridică la 17 milioane de euro, bani pe care Primăria speră să-i atragă printr-un proiect european.

Până atunci sucevenii vor avea măcar un gard “transparent” la Curtea Domnească.

DAN PASCARU

Mizerie Curtea Domneasca 06.08.15 VII

    Print       Email
 • Publicat: acum 5 ani, 7 august 2015
 • de:
 • Ultima modificare: august 6, 2015 @ 10:34 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string vkTY0m to the field below: