Paradă, amintiri, semne de întrebare şi fântâna - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Paradă, amintiri, semne de întrebare şi fântâna

De    •   Publicat acum 4 ani, 18 iulie 2015   •   Fara comentarii

Surprins de parada Şcolii de Jandarmi din Fălticeni ce şi-a prezentat onorul oficialilor din faţa primăriei, azi, 17 iulie 2015, într-o zi de sărbătoare pentru urbea noastră, tocmai când Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul îşi pregăteşte carul (unul alegoric, cel mai probabil) pentru tradiţionalul iarmaroc, devenit bâlci de Fălticeni, iar toată cetatea freamătă de mici, bere, muzică, paraşute,… iujuri, coarde… (corzi?)… şi… ce-or mai fi!…  Am fost surprins, spuneam, de prezenţa oarecum inedită a domnului Eugen Dimitriu ce venea, sprijinindu-se, cu o eleganţă firească, într-un baston, păşind hotărât către Biblioteca Municipală, însoţit, cu o aură la fel de surprinsă ca a mea, de domnul Constantin Ungureanu BOX. Ne-am dat bineţe şi aşa am aflat şi eu, printre rânduri, de evenimentul găzduit de bibliotecă… Eu, un profan al evenimentelor fierbinţi, mă mulţumeam doar de căldura caniculară de afară şi de imaginea geometrizată a soldaţilor ordonaţi pentru onor, dar de eveniment, ioc! Ruşine să-mi fie!

Falticeni 17-7-2015 01

 

Adică… vine el, dl. Dimitriu, dimpreună cu cei nouăzeci şi mai bine de şase ani, tocmai din bucovineana Suceavă, la autobuz, pe o căldură tocmai scoasă din cuptor, iar eu – şi ca mine prea mulţi – n-am ştiut că vis-à-vis de Primăria Municipiului Fălticeni se cloceşte un eveniment important!… (Îmi iau angajamentul să mai răsfoiesc din când în când presa, e bun aşa!) Şi n-am rezistat tentaţiei de a-l urma pe venerabil, dimpreună cu bunul prieten – pot să-i spun aşa pentru că asta-i decizia lui, deşi eu îmi construisem o relaţie de tip mentor-discipol – maestrul Constantin Ungureanu BOX.

Am avut surpriza plăcută să întâlnesc aici oameni deosebiţi, în care amorul de artă, carte şi ştiinţă face parte din firesc. Ba, aş îndrăzni eu, e un medicament pentru tinereţea sufletului, dar aici am nevoie de expertiza unui medic pentru ca să mă pronunţ cu exactitate!… Deşi eu simt oarece rezultate pe pielea mea!…

Evenimentul? Evocarea personalităţilor marii familii Lovineştiene, cea care a oferit Fălticeniului mult peste o simplă existenţă. O bibliografie impresionantă, născută dintr-un suflet în continuă efervescenţă creatoare, Eugen Lovinescu. Şi încorsetată de un destin…

Falticeni 17-7-2015 03

Falticeni 17-7-2015 02        Doamna director Nicoleta Hoştinaru a făcut o incursiune în filele biografice ale Lovineştilor, explicând astfel, de ce numele Bibliotecii Centrale din Fălticeni şi-a ridicat pe umeri mantia inscripţionată cu numele său, iar d-na bibliotecar Andreea Mihăilă a trecut în revistă tezaurul de carte ce poartă aceiaşi marcă, ediţii princeps de mare valoare cu care biblioteca se mândreşte. S-au punctat aspecte privind durerile facerii ultimelor publicaţii lovineştiene, iar Eugen Dimitriu a venit, cu expertiza sa, în completarea acestor trăiri.

Trebuie să vă mai spun că evenimentul s-a bucurat de prezenţa d-lui primar Cătălin Coman, care, făcând slalom printre multitudinea de alte obligaţii protocolare, ce au explodat azi în Fălticeni, a ţinut să aprecieze implicarea deosebită a personalului bibliotecii în reuşita organizării.

Şi dacă Lovineştii au reuşit să sădească gustul slovei în glia intelectualităţii româneşti, probabil se ştie de mult. Şi-i treaba criticilor s-o dezbată, dacă cumva nu au căzut de acord!… Dar există o certitudine în ceea ce priveşte moştenirea culturală pe care fălticenenii o resimt, iar dacă slova meşteşugită este la ea acasă în Fălticeni, sigur aura protectoare Lovinesciană planează asupra cetăţii!

Şi avem exemple grăitoare! Au şi grăit cu această ocazie, dl. Alexa Paşcu fiind considerat, deja, un veteran al scrisului. Dar n-a fost singurul din sală. (M-am limitat doar la evocarea personalităţilor din prezidiu pentru că mă tem că simpla enumerare a acestora ar face ca acest articol să devină prea sclipitor, iar eu, ca plastician, prefer clar-obscurul!).

Aşa că am să vă spun că, mai pe şleau, că am avut parte şi de o dublă lansare de carte a d-nei Lenuţa Rusu, un volum de versuri, „Semne de întrebare”, având recenzia d-lui Constantin Ungureanu Box, şi, un volum de proză scurtă, „Fântâna”, fiind prezentată de scriitorul Ioan Ţicalo.

Falticeni 17-7-2015 04

Luând de bună toată retorica privind aceste cărţi, cred că veţi avea bucuria unor metamorfoze sufleteşti ce doar anii puritani ai copilăriei mai pot stârni astfel de fioruri, aşa că simţiţi-vă din nou tineri şi alergaţi prin filele acestor cărţi pentru sănătate!…

Şi ca să mai dau câte ceva din casă, am să vă spun un secret: Alexa Paşcu vrea s-o pună de un festival de lieratură, asemenea celui patronat cândva de V. Gh. Popa! Cum vi se pare ideea? Vreţi să-l susţinem? Dacă da, s-o zicem ardeleneşte: „no, hai!”

Falticeni 17-7-2015 05

 

Gabriel TODICĂ

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 18 iulie 2015
 • de:
 • Ultima modificare: iulie 18, 2015 @ 9:15 am
 • Sub: Cultural, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string HgUuqH to the field below: