La Fălticeni bâlciul s-a mutat pe stadion - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

La Fălticeni bâlciul s-a mutat pe stadion

De    •   Publicat acum 4 ani, 15 iulie 2015   •   5 comentarii

Stadionul Nada Florilor pregatiri de circ 13.07 (4)

Dacă tot avem atâtea puncte de atracție prin oraș, ne-am gândit că ar fi păcat să nu le băgăm în seamă, vorba aia…  Drept pentru care ne căutăm treabă prin bâlciul care capată contur în noul loc gândit de primarul Coman, adică pe stadion.  Ajungem acolo, revedem tribunele năpădite de buruieni, altele care stau să se prăbușească, vestinarele cu acoperișul găurit de rugină și mașinile frumos aliniate pe pista de atletism, în dreptul tabelei de scor.  Rulote albe cu antene parabolice deasupra, măsuțe cu umbrele, condiții decente. Prima care ne dă binețe este o doamnă din Roman, Dorina Țopa. A venit la târg cu jucării și ne întreabă dacă nu am dori cumva să-i începem vânzarea.  Lângă ea, alți domni din Piatra Neamț.  Un  câine latră insistent, e tare nervos, doamna îi spune  “Taci !”  și animalul amuțește.   Aflăm imediat că respectivul câine a avut o rană, rana s-a infectat, câinele a ajuns la doctor, iar doctorul a zis că e prea bătrân, are 15 ani, nu își ia nici un angajament pentru o eventuală operație.  Oftăm împreună din toți rărunchii.

 Stadionul Nada Florilor pregatiri de circ 13.07 (1)

Comercianta ne măsoară lung, își cântărește cuvintele, e cam încurcată, nu știe cu cine vorbește și nici noi nu ne grăbim să-i spunem.  Lăsăm discuția să curgă de la sine.  Drept pentru care femeia se simte datoare la cuvinte de laudă pentru domnul nostru primar când aducem vorba de taxe și alte daravele :  “Am vorbit cu el pentru că nu se face nimic, în nici un oraș, fără domnu’ primar.  Fiecare plătește după suprafața pe care o are, la toți se dă chitanță, chiar și la țiganii cu tarabele.  Aici suntem o familie. Azi ne-am instalat, de mâine plătim”.   Nu avem motiv să nu o aprobăm.

 Stadionul Nada Florilor pregatiri de circ 13.07 (6)

Când era discuția mai interesantă, câinele ne ia din nou la ochi și începe să latre feroce, dar un  Taci din gură !”  din partea stăpânei îl mai liniștește.  Doamna Dorina ne spune că, dacă tot nu s-a mai putut organiza bâlciul la bază, adică la gară, e tare bine că li s-a dat posibilitatea la stadion.  Și că locul e numai bun, în lipsă de altceva. Ne mișcăm de pe un picior pe altul și câinele sare iar la noi.  Taci o dată, pleacă de-aici !”   Nici o șansă.  Câinele se freacă puțin de rulotă, dar nu ne scapă din ochi, mârâie supărat.   ”Ieri a trecut o mulțime de lume și a întrebat de ce se face aici, am spus că noi nu știm, primarul a hotărât”.   ”E înțelegător” plusăm noi.   ”Exact,  confirmă femeia,  n-avem ce să spunem !.

 Stadionul Nada Florilor pregatiri de circ 13.07 (5)

Pentru a nu exista îndoieli, Doamne ferește, doamna vrea să ne convingă că tot ce mișcă pe acolo este legal. Avem contract cu Renel, se plătește, credeți că e așa ușor ? Cum cine a făcut contract ?  Patronul de la societatea respectivă”.    Dar doamna Dorina are și o părere de rău, așa, în treacăt, anume că nu există un sindicat al comercianților, un sindicat puternic care să le apere interesele, un sindicat numai al lor.  Dar imediat găsește și scuza :  Suntem puțini, noi ducem tradiția mai departe, dar se cam pierde…  Tradiția și credința reprezintă poporul nostru, dar vedeți că nu toată lumea gândește așa !  Tineretul nu mai gândește așa !”   Ne despărțim cu urări de vânzare bună, facem fotografii.

Stadionul Nada Florilor pregatiri de circ 13.07 (3)

La câțiva metri mai încolo dăm peste un băiat perspicace, comerciant din zona Pipirigului, care își umple timpul învârtind câteva cabluri electrice.   Ne salutăm și omul ne spune direct  Sunteți de la ziar, așa-i ?”  „Așa-i !” după care turuie fără să-l mai întrebăm :  „Aici vor fi două branșamente mai mari, tragem de lângă sala de sport, este o firidă a EON acolo.  Vine EON să ne lege, nu e treaba noastră, nu ne băgăm noi !  Noi am plătit toate taxele, avem contract, aviz”.  Bravo, dăm noi din cap, dar nu am venit în control…

Stadionul Nada Florilor pregatiri de circ 13.07 (2)

Deocamdată aceștia sunt primii afaceriști ajunși la bâlci, deschizătorii de … pistă.  Ne uităm la oficiala care altădată gemea de lume bună venită la meciuri de poveste locală, la cablul electric tras de-a latul tribunei, la urmele de roți de pe gazon și la camioanele viu colorate de alături.  Mișu îmi spune că ar merge titlul  La Fălticeni bâlciul s-a mutat pe stadion.  Îi dau dreptate, deși bâlci avem și prin instituții cu pretenții…  Începe bâlciul la Fălticeni, distracție plăcută !

DANIEL BOGHIȚA

 

MIHAI SPÎNU

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 15 iulie 2015
 • de:
 • Ultima modificare: iulie 15, 2015 @ 7:15 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

5 comentarii

 1. Marius spune:

  Mutarea balciului acolo are un substrat strategic si financiar… Incepe sa-i obisnuiasca pe unii dintre falticeneni sa mearga in zona iazurilor, de unde “curg” banii (cuiva, stim noi cui). Acolo au avut loc defrisari pentru a face loc unei asa-zise SC care cu ceva timp in urma nu avea casa de marcat fiscala, nu avea toaleta si nici vreun semn care sa indice numele vreunei SC (caci activitate este). Apoi dupa asta va trebui reparat stadionul si dupa cum ne-a obisnuit Psd-ul spaga ca sa executi ceva e undeva intre 10 si 20% din valoarea lucrarii (la Mariean Vanghelie era 20% si doar 10% la cei mai mici).

  • JOHN spune:

   Marius nu ai dreptate absolut deloc. Mutarea la iaz se datoreaza firmei Sc. Haiducul care nu a mai fost de acord cu suma propusa de firmele care vin cu balciul.
   Cum variante de amplasare in oras nu prea ai, pe stadionul de pe maior ioan nu aveai cum sa duci balciul, pentru ca veneau plangerile din partea locatarilor din zona, plus ca nu poti sa intri cu tirul pe acele stradute, iar in zona fostului obor unde de curand a poposit un balci si oamenii au depus nenumarate plangeri din cauza mirosului provocat de animale, plus praful de nedescris din zona.
   Cred ca mutarea in zona stadionului de la iaz a fost o alegere buna.
   Plus ca in alte zone din oras nu aveai reteaua electrica asa dezvoltata pentru a suporta consumul celor cu balciul.

   • Zumzet spune:

    Cum naiba astia din centru nu depun si ei plangeri ca deja miroase a hamsii si prajeala, fumul e gros si nociv pentru copii, muzica depaseste cu mult pragul admis, iar parintii sau bunicii inconstienti ii ajuta pe copii sa surzeasca cat mai repede tinandu-i acolo ore in sir ? Inca nu miroase a urina caci nu s-a baut destul… inca. Le aratam celor mici ce ar trebui sa fac cand vor fi mari ? Bautura, tigari, gunoi aruncat pe jos, scupat … Toate astea sunt in folosul si binele societatii sau vedem doar partea de circ ?

  • Ilascu spune:

   Eu cred ca interesul este ca acest stadion sa dispara, nu credeti? Ia ganditi-va putin.

   • Zumzet spune:

    Spatiile verzi au disparut deja (vezi thales, vezi in spatele bibliotecii municipale, vezi zonele unde s-au extins terase, vezi spre iaz unde se vor face piscinele, vezi copacii taiati si nimic plantat in loc), deci n-ar fi surpriza sa dispara si stadionul. Camioanele vor trece prin centru poluand inca multi ani de acum incolo. Sa va mai mirati ca apar noi bolnavi sau unii mor de tineri. Tara nimanui, orasul nimanui …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string iCMLC4 to the field below: