În urmă cu 10 ani, Fundația FARA a inițiat un proiect pilot cu scopul de a reduce absenteismul și abandonul școlar.
De atunci, 1.028 de copii din comunităţile rurale, din familii cu venituri modeste sau cei care aparțin comunităților de romi și altor minorităţi au primit sprijin pentru a nu părăsi școala.
Pe lângă aceștia, proiectul a ajutat indirect peste 2.500 de copii ( frații și surorile beneficiarilor direcți ) din 760 de familii aflate în dificultate.
Proiectul a demarat în 2005 în comuna Arbore și apoi a fost extins și în alte sate – Baia 1, Baia 3, Bogata, Petia, Spătărești și Bahna Arini.
„Mulți dintre copiii din comuna Arbore nu mergeau la școală din cauza sărăciei.
Am decis să le oferim o masă caldă la prânz, sprijin educațional pentru efectuarea temelor și să-i implicăm în ateliere de lectură, desen, pictură, puzzle, șah, rebus și activități sportive.
După 10 ani de consiliere și suport oferite copiilor săraci din mai multe sate din județul Suceava, situația școlară a elevilor s-a îmbunătățit.
Beneficiarii au finalizat cu succes ciclul primar și gimnazial.
Totodată și comunitatea a devenit mai responsabilă, părinții își încurajează copiii să mergă la școală, iar frații mai mici să meargă la grădiniță” a declarat RACHILA PĂSTRĂV, director dezvoltare rurală Fundația FARA.
Proiectul urmează să facă un nou pas, prin deschiderea unui prim Centru Social în comuna Bahna Arini, pentru a-i incuraja pe parinti sa se implice mai mult în viața comunității și să își ajute și mai mult copiii cu temele de acasă.
De asemenea, fundația a inceput consolidarea locuințelor aflate in stare avansata de degradare din Bahna Arini.
DAN PASCARU