Bărbatul de 71 de ani din Mălini internat la începutul săptămânii la secţia terapie intensivă a Spitalului Judeţean cu botulism nu poate fi tratat din lipsa serului.
Bătrânul s-a infectat după ce a consumat o conservă de macrou marinat în casă ( ținut în borcan în frigider ) şi cârnaţi preparat la Crăciun ţinuţi în untură.
Medicii de la Spitalul Fălticeni l-au transferat la Spitalul Judeţean, dar medicii sunt rezervați în privinţa şanselor de supravieţuire.
“Avem confirmarea de la Institutul Cantacuzino că este botulism, marea problemă la nivel național este lipsa serului antibotulinic, singurul medicament care poate salva viața bolnavului.
Am făcut un apel la Ministerul Sănătății, am încercat să găsim undeva acest ser, am apelat la colegii din Ucraina și Ungaria, situația este disperată, nu știm, se pare că nu vom găsi o sursă de ser antibotulinic…
Este în stare destul de gravă !
Nu există serul în România, depinde de rezistența organismului, se face tratament de susținere a funcțiilor vitale.
Pacientul are deja o săptămână de când se simte rău.
Nu e vorba de bani, nu mai avem de unde lua serul, nu se mai fabrică, fiecare prin relații personale, am înțeles că la Debrecen, pacientul are un băiat la Paris, am avut o promisiune la Odessa.
Nu se mai fabrică, nu știu, e foarte scump…” a spus astăzi directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică, CĂTĂLINA ZORESCU.
Dan PASCARU
redactor de știri
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net