ÎNAPOI ÎN COMUNISM : Rolul și influența comuniștilor, în continuă creștere - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

ÎNAPOI ÎN COMUNISM : Rolul și influența comuniștilor, în continuă creștere

De    •   Publicat acum 4 ani, 22 decembrie 2014   •   Fara comentarii

DSC01001

Pe 22 decembrie 1989  Zori noi  apare pentru ultima dată cu cuvântarea tovarășului Nicolae Ceaușescu la “marea adunare populară din Piața Palatului Republicii”.

Fragmentul în care vorbitorul este întrerupt apare cursiv, încadrat de aplauze, urale puternice și scandări.

DSC01003

“Cronica întrecerii socialiste” anunță o nouă îndeplinire a planului anual la “Electrocentrale” Suceava, iar “rolul și influența comuniștilor este în continuă creștere”.

DSC01002 DSC01006

Orășelul copiilor este inaugurat cu un spectacol, lângă Cetatea de Scaun, cumpărătorii beneficiază de “o gamă sporită a produselor”, oamenii muncii se întrunesc în ședințe pentru a se pronunța “împotriva acțiunilor antinaționale de la Timișoara”.

DSC01007 DSC01008 DSC01009

Adunările din întreprinderi și localități relevă “o adeziune unanimă la politica partidului”, care e “în deplină concordanță cu interesele și aspirațiile vitale ale întregului popor”.

DSC01010

La rubrica externă continuă condamnarea intervenției militare americane în Panama, iar Partidul Comunist din Cehoslovacia are o nouă conducere.

DSC01011

Turul campionatului județean de fotbal s-a încheiat, dar unele cluburi “nu asigură minimul necesar unei corespunzătoare desfășurări a jocurilor” sau manifestă “o slabă sau foarte slabă preocupare în depistarea și promovarea juniorilor”.

DSC01012

22 decembrie 1989, București : prognozatele adunări ale muncitorilor la locurile de muncă pentru “condamnarea actelor huliganice” se transformă în noi proteste. De dimineață, Piața Universității se umple de oameni, iar forțele armate nu mai  intervin.

Ministrul apărării Vasile Milea se sinucide prin împușcare, Nicolae Ceaușescu convoacă o ședință de urgență a Comitetului Politic Executiv al PCR și decretează starea de necesitate pe teritoriul întregii țări.

Generalul Victor Stănculescu este numit verbal ministru al Apărării, dă ordin de retragere a trupelor în cazărmi, iar mulțimea ocupă zona din fața sediului Comitetului Central.

Ceaușescu încearcă să vorbească mulțimii la portavoce, este huiduit și fuge cu elicopterul de pe acoperișul sediului, însoțit de soție, Emil Bobu, Manea Mănescu și de doi ofițeri.

Televiziunea este ocupată de manifestanți, mulțimea intră în sediile puterii comuniste în întreaga țară, sediile de miliție și securitate sunt devastate.

Se cristalizează noua conducere a țării, din care fac parte Ion Iliescu, Petre Roman, Silviu Brucan, Nicolae Militaru, Gelu Voican Voiculescu.

Începe diversiunea TV care se va întinde pe parcursul mai multor zile.

Nicolae și Elena Ceaușescu aterizează cu elicopterul la Snagov, apoi lângă Boteni, ajung cu o mașină la Tîrgoviște, unde sunt preluați de milițieni, plimbați printr-o pădure pentru a scăpa de manifestanți și, în fine, predați unității militare.

Peste 3 zile vor fi judecați și condamnați la moarte pentru genocid, subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului, subminarea economiei naționale și încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate.

TEODOR PUȘCAȘU

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 22 decembrie 2014
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 22, 2014 @ 4:38 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string mSnKud to the field below: