Interpopul, un interlop de modă veche! - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Editorial  >  Articolul curent

Interpopul, un interlop de modă veche!

De    •   Publicat acum 4 ani, 6 octombrie 2014   •   6 comentarii

Sergiu JIPA editorialist Zdp 2014

Editorial ZdpN

 

Interpopul, un interlop de modă veche!

de Sergiu JIPA

 

Un desfăcător de carte sfântă cu târn în cap ne-a servit un caz clar de “Dau cu crucea peste tine!” într-o localitate prietenă și vecină, Liteni, unde tortura plagiată, crucea, a lovit în oglinda murdară a presei cu o unealtă menită să dea liniște enoriașilor.

Proprietarul de biserică prîn locație de gestiune s-a apucat de miruit cetățeanul turnat și pe cel care voia să-l toarne pe el, un cameraman cu obiectul muncii pe umeri. Ce a făcut popa de-l căuta lumea la locul de muncă să-l dea în vileag? Păi, a turnat la Securitate pe un om ce abia îl știa din vorbele unor bătrâni aflați în simbria sa prin devoțiunea pentru Dumnezeu.

Numai că turnatul, sosit cu gând de răzbunare ideatică gen Monte Cristo, nu s-a așteptat să dea piept cu nesimțirea îmbrăcată în sutană, și s-a ales cu un țuhal de sudalme peste ochi de nici o flegmă strămoșească nu l-ar fi putut salva.

Televiziunile s-au umplut de oprobriu și au făcut front comun la condamnat fața bisericească, dar au uitat, la unison, să condamne fața Bisericii, instituția care nu s-a spălat nici până astăzi de zoaia turnătorilor. Tocmai ce am îngropat un erou a al muncii de racolare a credincioșilor, undeva departe, în Banat, care a scăpat imediat după Revoluție, prin vicleșug înaintat, lepădându-se de propria-i satană și bagatelizând gestul de a înfunda pe unii pentru a trăi mai bine altul- adică pe el.

Revenind la fapta preotului vrăjitoriu de popor, mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă turnatul, un bărbat întors după aproape o viață de om din Canada, ar fi fost de fapt un zidar întors după o viață din Italia, unde oamenii sunt mai iuți și nu stau să se crucească la comportamentul anapoda, ci dau  ei peste crucea mamii lor și a rudelor pe care le au. Parcă-i și văd fața bisericească a popii, congestionată  și tumefiată de reacția unui enoriaș, fie el și unul turnat la Secu, care îi arde cu sete una-două la bojoci.

Mărlanul purtător de bulă papală de Liteni a fost mustrat de la distanță de mai micii arhiepiscopiei, deoarece mai marii arhiepiscopiei nu pot să dea cu crucea în el, după ce , asemeni lui, au dat cu pixul pe la Securitate și și-au turnat semenii.

Noi, presa, vom uita de popa-dracu(supranume literar!) și vom lua în brațe un alt subiect mai proaspăt, în vreme ce Biserica va rămâne cu protuberanța nesimțită în spatele sutanei, dosită încă 25 de ani, până va da crucea peste ea. AMIN!

Ziarul de pe Net

 

 

 

 

 

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 6 octombrie 2014
 • de:
 • Ultima modificare: octombrie 6, 2014 @ 8:57 am
 • Sub: Editorial, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

6 comentarii

 1. tudor spune:

  Nimeni nu v-a lua nici o măsură împotriva popii. Iar când va trece la cele veşnice va fi propus pentru canonizare. Vor da năvală credincioşii şi va fi loc de pelerinaj la Liteni.

 2. ELENA spune:

  Sunt 3 aspecte aici ca fiind foarte importante canonic:
  1.Daca e purtator de bula papala nu apartine bisericii crestin-ortodoxe
  2.daca popa este ortodox nu avea voie sa divulge ce a aflat la spovedanie.Pt asta trebuia caterisit.In vechime pt divulgarea tainei spovedaniei preotilor li se smulgea limba cu clestele.Dar se cerea pobatiune absoluta din punct de vedere religios nu presupuneri.Daca insa popa a spus ceva aflat in afara spovedaniei de la altii sau ceva aflat de la in mod real de el in afara spovedaniei fiind intrebat daca stie ceva despre o persoana, arhiereul sau nu poate sa il sanctioneze pt ca nu ii poate porunci sa spuna ca nu stie despre ceva ce stie.Porunca reala este:SA NU MARTURISESTI STRAMB IMPOTRIVA APROAPELUI TAU!Stramb inseamna mintind.Sa spuna ce stie este admis.Deci arhiereul sau nu ii poate porunci sa minta!De asta nu pot fi sanctionati canonic nici arhierei!Aceasta situatie este si la evrei si la mahomedani si la catolici si la protestanti adica la toate cultele care utilizeaza chiar si partial principiu sola scriptura.
  3.Ziaristii ar trebui sa cunoasca mai bine canonistica fiecarui cult si mai ales a bisericii ortodoxe .In ortodoxie exista pastrata nealterata axiomatica hristica ceea ce este in concordanta cu centrismul hristic.Alte culte pretins crestine au inlocuit centrismul hristic cu alte centrisme si prin asta au intrat in metadoxie si chiar heterodoxie.De exemplu ziaristii trebuiau sa scoata inevidenta ca deschiderea Evangheliei de preoti pt bani este eretica.Indiferent in ce scop se citeste aceata nu se face pe bani pt ca in conformitate cu axiomatica hristica aceasta se daruieste!Vedeti dar cum in biserici cand se scoate Evagheliarul in mijlocul bisricii imediat se pune si castronul pt bani.Au destule de criticat ziaristii dar sa ofaca in spirit ortodox nu heterodox.Heterodoxia este baza ereziei!

  • 1.Ziaristii au dreptul sa exagereze pentru a exemplifica.Bula papala adica se comporta ca un papa in Liteni si vinde indulgente.Ziaristul a procedat cum trebuie.
   2.Popa a castigat bani seriosi din naivitatea oamenilor si deschide cartea cui vrea sa auda ceva.A vandut oamenii din sat la Securitate si nu conteaza daca a spus de la spovedanie sau din discutiile de pe strada.
   3.Ziaristul a scris bine subiectul.Daca scria despre erezie ramaneai mata’ nescrisa la ZdpN.

 3. Alta Elena spune:

  Bine punctat Elena din Troia. M-am saturat de pretentiile de inocenta ale Bisericii Ortodoxe. Marea majoritate a preotilor au fost turnatori la Securitate, iar astazi sint corupti pina in maduva oaselor.

 4. Alta Elena spune:

  Scuze. Marea majoritate A turnat….

 5. ELENA spune:

  Daca scria despre erezie era foarte bine pt adevar iarda ca eu ramaneam nescrisa nu era mare paguba nici macar pt mine!
  Un preot ortodox nu poate sa vanda indulgente!Indulgentele tin de culte fals crestine,adica heterodoxe!
  Exagerarea jurnalistica trebuie anuntata ca licenta in mod deontologic.
  Ortodoxia crestina a pastrat axiomatica hristica nefalsificata si pe aceasta baza este construita canonistica cultica!Faptul ca in cler apar tot felul de excroci nu altereza canonistica,ci arata ca acele persoane trebuie excluse dar in mod canonic.Urmeaza in 2016 un sinod crucial pt ortodoxie.Biserica ortodoxa are deja in Romnia capacitatea de aproduce o refoma clericala independent de conducerea BOR,daca nu o face sinodul BOR.Am spus cred ca mai mult decat trebuia pt acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string eYrzuk to the field below: