ÎNTREBĂRI DIRECTE pentru SEBASTIAN CREŢU: “AIESEC este locul unde am învăţat super mult, unde am dat-o în bară colosal” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Interviurile ZdpN  >  Articolul curent

ÎNTREBĂRI DIRECTE pentru SEBASTIAN CREŢU: “AIESEC este locul unde am învăţat super mult, unde am dat-o în bară colosal”

De    •   Publicat acum 4 ani, 20 septembrie 2014   •   Fara comentarii

Sebastian Cretu

Cum ai ajuns să te implici în activităţile AIESEC ( de la Association internationale des étudiants en sciences économiques et commerciales ) ?

 

Povestea ne duce înapoi în Falticeni, într-o după amiază de septembrie din 2012.  Maică-mea m-a trimis la magazin să iau câteva lucruri de care avea nevoie. Un task simplu, m-am dus şi am cumpărat ce era nevoie, iar când am ajuns aproape de casă m-am întâlnit cu doamna profesoara Dominte. Pe lângă discuţia legată de  facultate, ce vrei să faci mai departe, mi-a spus că ştie de la fiica ei de o organizaţie de tineri din Bucureşti care se numeşte AIESEC, că oamenii ăia fac lucruri faine şi că te dezvoltă. Zic ok, interesant şi am ţinut minte numele.

În fiecare an pe 1 octombrie când începe facultatea, la ASE se organizează un mare târg de ONG -uri. Hai că mă duc şi eu, mi-am zis, amintindu-mi de povestea profei. M-am învârtit pe acolo, am întrebat oameni şi am ajuns la concluzia că sunt două organizatii mai mari : AIESEC şi încă una. M-am dus la standul lor şi am pus o întrebare simplă : „De ce voi şi nu ceilalţi?”. Cei din AIESEC m-au convins, aşa că m-am înscris la ei. După 3 interviuri şi o perioadă de probă am fost acceptat.

 

Legea voluntariatului, despre care se vorbeşte atât, are finalitate în domeniul tău ?

 

Cu siguranţă. În Bucuresti, marii angajatorii se orientează din ce în ce mai mult către persoane care au activat în ONG -uri, pentru că aceste persoane deprind anumite skilluri pe parcursul activităţii de voluntariat, atât soft ( cum să comunici eficient, lucrul în echipă ) cât şi hard ( recrutare, vânzări, cum să faci un plan de marketing ). Plus că inteligenţa emoţională e un criteriu pentru multinaţionale alături de logica matematică ( vezi P&G ). Dar experienţa în sine nu e recunoscută ca una profesională, deşi ar trebui. Cu legea voluntariatului cred că ne va fi şi mai uşor să găsim jobul pe care ni-l dorim şi cumva să ne „certificăm” experienţa de voluntariat.

 Sebastian Cretu

Pe scurt, în acest an, ce programe importante aţi derulat şi ce pregătiţi pentru următoarea perioadă ?

 

AIESEC ca organizatie livrează exchange către studenţi. Adică o experienţă internaţională în zecile de ţări în care ne aflăm. Pe scurt, trimitem studenţi în străinătate şi primim studenţi din afară. Lucrul ăsta se face prin două programe : Stagiul de voluntariat în străinătate, între 6-8 săptămâni ( Global Community Development Programme ) şi Stagiul de practică plătit în străinătate ( Global Internship Programme ), unde am şi activat în ultimul an. Aceste două programe se derulează non – stop, nu oprim recrutarea. Ca şi proiecte, au fost mai multe, fie pentru copii din orfelinate / gimnaziu / liceu, cel mai cunoscut fiind gROw, care are loc şi în Suceava. În cadrul lor primim voluntari străini pentru a dezvolta personal şi profesional studenţii.

Acum ne pregătim uşor – uşor pentru recrutarea de noi membri, care va începe la 1 octombrie, odată cu începerea facultăţilor. Continuăm cu programele de exchange, iar în decembrie – ianuarie vor fi ediţiile de iarnă ale proiectelor cu internaţionali.

 

De ce ar trebui să vină tinerii alături de voi, de AIESEC ?

 

Sumar, răspunsul ar fi dacă vor să se dezvolte, să pună în practică ce învaţă la facultate ( sau să înveţe practic şi apoi să fundamenteze teoretic, pentru mine aşa a fost ).

Dar, în acelaşi timp, pentru mine a fost şi este mai mult de atât. Este locul unde mi-am făcut prieteni în Bucureşti, unde am învăţat super mult, unde am dat-o în bară colosal, unde am început să mă cunosc ( puncte slabe, punte forte ), unde am găsit persoane dificile dar şi persoane grozave şi, cel mai mişto, e locul unde am învăţat să gândesc la scara mare.

 

Mai e loc pe piaţa muncii de absolvenţi ASE ?

 

Când zici ASE e o chestie super ambiguă, adică sunt multe facultăţi în Academie, de la Cibernetică ( mai mult IT ), la Finanţe Bănci ( mai mult orientată spre finanţe şi economie ). Şi da, mai e loc. Ce e important : să fii ambiţios, cu o viziune pe termen lung şi caracter sustenabil, iar mai important decât orice, să fii auto – didact. La fel ca şi în liceu, vei avea informaţia la dispoziţie, dar va ţine de tine să profiţi de ea în avantajul tău, iar aceeaşi regulă se respectă şi pentru oportunitatile de internship / angajare ş.a.m.d.

 

ALMA GAVRIL

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 20 septembrie 2014
 • de:
 • Ultima modificare: septembrie 20, 2014 @ 10:05 am
 • Sub: Interviurile ZdpN, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string yJNSbJ to the field below: