Arme confiscate la Moara, Suceava, Humor și Fălticeni - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Arme confiscate la Moara, Suceava, Humor și Fălticeni

De    •   Publicat acum 5 ani, 14 septembrie 2014   •   Fara comentarii

arma de vanatoare2Vineri, 12.09.2014, în cadrul activităților curente desfășurate de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase au constatat 4  infracțiuni de ”nerespectarea regimului armelor şi munițiilor”.

Un bărbat de 56 ani, din localitatea Moara deţinea ilegal o armă de tir sportiv, cu aer comprimat, fără serie, înscrisă în permisul  de arma tip B,   expirat din  data de 09.09.2013.

O femeie de 46 ani,  din oraşul Gura Humorului deţinea ilegal un pistol pentru muniţie iritant lacrimogenă și 7 cartușe aferente înscrise în permisul de arma tip B, expirat la data de 26.09.2013.

Totodată, a fost identificat un tânăr de 28 ani, din municipiul Fălticeni care deţinea ilegal un pistol cu proiectil din cauciuc  și 7 cartușe aferente înscrise în permisul de arma tip B, expirat la data de 19.03.2014.

Un bărbat de 47 ani, din municipiul Suceava  deţinea ilegal 3 arme de vânătoare și 22 cartușe de vânătoare, o armă de tir sportiv cu aer comprimat și un pistol cu muniție  înscrise în permisul de armă tip B, expirat la data de 10.03.2014;

Întrucât persoanele în cauză  nu s-au prezentat la prelungirea valabilităţii permisului de arma şi nu au depus armele în termen de 10 zile de la această data, în cauză s-au întocmit dosare penale pentru săvârșirea infracţiunii de ”nerespectarea regimului armelor și muniţiilor”, faptă prevăzută şi pedepsită de Cod Penal.

Din cercetări şi audierea autorilor,  a rezultat faptul că aceștia  nu au cunoscut noile prevederi ale Legii 295/2004 republicată şi ale noului Cod Penal şi astfel nu s-au mai prezentat la prelungirea valabilităţii permisului de armă.

“Poliţiştii reamintesc faptul că, în conformitate cu prevederile art. 25 din Legea 295/2004 – republicată –( modificata şi completată de Legea 117/2011), permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau de la data ultimei vize”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuț EPUREANU.

Titularii de permis de armă letală (arme de vânătoare) sau arme neletale (arme cu aer comprimat, pistoale cu bilă de cauciuc,pistoale cu muniţie iritant lacrimogenă)  au obligaţia de a verifica data eliberării permisului de armă data eliberării sau data ultimei vize şi in cazul in care a trecut termenul de 5 ani, se vor prezenta la IPJ Suceava – Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe periculoase in vederea prelungirii permisului de arma având asupra lor următoarele:

– permisul de armă şi armele înscrise în acestea;

– actul de identitate în original şi în copie;

– permisul de vânătoare ;

– cererea tip care va fi completată şi semnată inclusiv pe verso de către titularul permisului de armă pentru a confirma că a fost instruit cu privire la unele reguli generale care trebuie respectate de către posesorul permisului de armă;

– o fotografie color 4×5 cm.;

– atestatul de colecţionar, in cazul persoanelor fizice care deţin arme în colecţie;

– certificatul medical  tip, din care sa rezulte că persoana este aptă să deţină şi să folosească arme si muniţii, eliberat cu cel mult 6 luni înainte de depunerea cererii;

– aviz psihologic din care să rezulte că persoana este aptă să deţină şi să folosească arme si muniţii, eliberat cu cel mult 12 luni înainte de depunerea cererii de către un psiholog autorizat pentru astfel de teste, atestat in condiţiile legii;

– certificat de cazier judiciar;

Precizăm ca nerespectarea obligaţiei de a nu depune arma(armele) la un armurier autorizat in termen de 10 zile de la expirarea perioadei  de valabilitate a permisului de armă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani conform art.342 pct. 6 din Noul COD PENAL și anularea dreptului de deținere, port și folosire arme și muniții conform Legii 295/2004 republicată.

Menţionăm că în cursul anului   2014 polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Suceava au întocmit peste 170 de  dosare penale titularilor de permise de armă care nu s-au prezentat din diferite motive la prelungirea valabilității permisului de armă.

    Print       Email
 • Publicat: acum 5 ani, 14 septembrie 2014
 • de:
 • Ultima modificare: septembrie 14, 2014 @ 1:11 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string QB4pOY to the field below: