Ziua Paşaportului Românesc - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Ziua Paşaportului Românesc

De    •   Publicat acum 6 ani, 19 martie 2014   •   Fara comentarii

PASAPOARTE - REGLEMENTARI

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Suceava a sărbătorit ieri Ziua Paşaportului Românesc, zi în care s-au împlineit 102 ani de cândprin Înaltul Decret Regal a fost promulgată Legea asupra paşapoartelor, prima lege modernă în domeniu.

Documentul general de călătorie românesc denumit  paşaport  este menţionat pentru prima dată în anul 1830, în Regulamentul Organic în Principatele Române, Ţara Românească şi Moldova, când s-a recunoscut libertatea românilor de a călători peste graniţele Dunării şi ale Imperiului Habsburgic.

De-a lungul timpului au fost introduse paşapoartele diplomatice ( în anul 1920 ), paşapoartele colective şi de serviciu ( în 1941 ).

Începând cu 2005, activitatea de paşapoarte a trecut în subordinea instituţiei prefectului.

Cetăţenii români au câştigat o mai mare libertate de circulaţie de la data de 1 ianuarie 2007, de când cartea de identitate valabilă poate constitui document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene.

Din mai 2010 a fost introdusă în circulaţie generaţia a doua a paşaportului simplu electronic românesc, document care se prezintă sub acelaşi format, însă cu elemente de siguranţă superioare generaţiei întâi.

Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minori cu vârsta sub 12 ani – 3 ani.

Termenul de eliberare este de 14 zile calendaristice, taxele fiind 302 lei pentru documentele cu valabilitate 5 ani şi 276 lei pentru cele cu valabilitate 3 ani.

Din februarie 2010 se pot depune documente şi obţine paşapoarte electronice / temporare şi la misiunile diplomatice ale României în străinătate, 11.245 cetăţeni din judeţul Suceava apelând la această soluţie.

Persoanele care trebuie să călătorească urgent în străinătate şi nu pot aştepta termenul de eliberare a unui paşaport simplu electronic, pot depune concomitent / separat cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu temporar.

Valabilitatea acestui document este de 12 luni, termenul de eliberare fiind între 2 ore şi 3 zile lucrătoare, taxele însumând 232 lei.

    Print       Email
 • Publicat: acum 6 ani, 19 martie 2014
 • de:
 • Ultima modificare: martie 18, 2014 @ 10:55 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string gIquRj to the field below: