Proiectil din Al Doilea Război Mondial, găsit în stare de funcționare la Valea Putnei - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Proiectil din Al Doilea Război Mondial, găsit în stare de funcționare la Valea Putnei

De    •   Publicat acum 6 ani, 18 martie 2014   •   Fara comentarii

misiune pirotehnica

Vineri, 14 martie a.c., echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, a intervenit pentru asanarea unor elemente de muniţie, descoperite în gospodăria unui cetăţean din satul Valea Putnei, comuna Pojorâta.

Echipajul, format din maistrul militar Iulian Pentilescu şi plutonierul adjutant Marius Chimiuc, s-a deplasat la faţa locului, unde proprietarul a descoperit pe malul unui pârâu, ce traversează proprietatea sa, un obiect care i s-a părut că seamănă cu un proiectil. Bărbatul a anunţat imediat lucrătorii poliţiei din localitate, iar aceştia au solicitat intervenţia specialiştilor pirotehnişti.

După cercetarea şi detectarea zonei a fost găsit un proiectil exploziv, calibrul 76 de milimetri, provenind din Al Doilea Război Mondial, echipat cu focos şi în perfectă stare de funcţionare.

În timp ce proiectilul era depozitat în lada cu nisip din dotarea autospecialei pirotehnice, proprietarul şi-a amintit că mai avea un alt element asemănător într-un atelier din gospodărie, pe care l-a găsit lângă groapa ecologică a comunei Pojorâta, în Pasul Mestecăniş, unde deţine o proprietate care se învecinează cu acest teren.

În cursul anului 2013, pe teritoriul comunei Pojorâta s-au desfăşurat nu mai puţin de 11 misiuni pirotehnice, în urma cărora specialiştii inspectoratului pentru situaţii de urgenţă au asanat un număr de 651 de elemente de muniţie, care au fost distruse ulterior într-un poligon autorizat.

După încheierea misiunii, pirotehnicienii au instruit pe proprietar şi pe poliţist, privind măsurile de siguranţă şi modul de comportare în astfel de situaţii. Instructajul a urmărit şi un alt aspect, deoarece, din informaţiile deţinute, în această zonă ar mai exista şi alte cazuri în care localnicii au găsit şi nu au declarat elemente de muniţie, pe care le-au adus în gospodăriile proprii, expunându-se astfel la un pericol major.

Proiectilele asanate au fost transportate şi depozitate provizoriu, până la distrugerea controlată într-un poligon autorizat.

Misiunea s-a desfăşurat cu profesionalism, fără să fie puse în pericol vieţi omeneşti sau bunuri materiale.

    Print       Email
 • Publicat: acum 6 ani, 18 martie 2014
 • de:
 • Ultima modificare: martie 17, 2014 @ 11:17 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string dm56pd to the field below: