Autorităţile locale şi judeţene, dezinteresate total de soarta Casei ION CREANGĂ - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Autorităţile locale şi judeţene, dezinteresate total de soarta Casei ION CREANGĂ

De    •   Publicat acum 6 ani, 10 februarie 2014   •   1 comentariu

casa Ion Creanga (2)

Casa ION CREANGĂ din Fălticeni este scoasă, din nou, la vînzare de către proprietarul acesteia, familia GRUMĂZESCU.

Potrivit Radio Top, preţul solicitat este de 300.000 euro, cu 100.000 euro mai redus decît cel cerut în 2008.

Scriitorul ION CREANGĂ a stat în acea casă între anii 1884 – 1885, atunci cînd a urmat cursurile Şcolii de catiheţi.

Imobilul a fost moştenit de familia GRUMĂZESCU, care a vrut să îl transforme în muzeu, însă nu a reuşit pentru că nu a primit nici un ajutor din partea autorităţilor.

casa Ion Creanga (1)

Femeia încasează o pensie lunară de numai 350 de lei.

În ultimii ani, ea a încercat să vîndă Casa ION CREANGĂ Consiliului Judeţean Suceava şi Primăriei Fălticeni, însă nu a avut succes.

NICULINA GRUMĂZESCU a depus o ofertă şi la Ministerul Culturii, dar pînă acum nu a primit nici un răspuns.

Dan PASCARU
Ziarul de pe Net

    Print       Email
 • Publicat: acum 6 ani, 10 februarie 2014
 • de:
 • Ultima modificare: februarie 10, 2014 @ 5:44 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: , ,

1 comentariu

 1. arhivistul spune:

  Casa lui Pavel Ciubotaru aşa cum era cînd l-a găzduit pe catihetul Ion Creangă nu mai există. Este scris şi pe placa pe care proprietăreasa Grumăzescu se pare că nu a citit-o: “Aici A FOST (s.m.) casa în care a stat…”. Replica imobilului original a fost însă clasată ca monument istoric, acesta fiind motivul pentru care proprietăreasa este obligată prin lege să propună cumpărarea primăriei, consiliului judeţean şi statului, în această ordine. Dacă primăria, consiliul judeţean sau statul respinge oferta, cum s-a şi întîmplat de altfel, Elena Grumăzescu poate să vîndă cui doreşte. Dar cine ar cumpăra imobilul şi palma de teren aferent la suma astronomică cerută, în condiţiile în care cumpărătorul nu poate modifica sau desfiinţa construcţia decît cu respectarea unor reglementări foarte stricte, impuse tocmai de clasarea imobilului ca monument istoric? În pofida acestor condiţii vitrege, o soluţie ar putea armoniza dorinţa proprietăresei de a vinde cu mărirea zestrei muzeale a urbei noastre. Clădirea doamnei Grumăzescu găzduieşte sediul PPDD. Şeful local al PPDD este dl Constantin Bulaicon, fost primar, consilier local. Soţia domnului Bulaicon este director economic în primărie. Ce-aţi spune dacă familia Bulaicon ar cumpăra clădirea şi ar dona-o Fălticeniului? Nu ar mai rămîne decît să se schimbe placa memorială cu o placă update: “Aici este casa în care a stat Ion Creangă pe cînd învăţa la şcoala de catiheţi din Fălticeni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string weJqHI to the field below: