Sfaturi de la avocații ZdpN: Noutățile din Codul Penal și din Codul de procedură penală - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Avocat  >  Articolul curent

Sfaturi de la avocații ZdpN: Noutățile din Codul Penal și din Codul de procedură penală

De    •   Publicat acum 6 ani, 3 februarie 2014   •   Fara comentarii

Zoița Daniel Noutățile din Codul Penal și din Codul de procedură penală 

 de avocat Daniel Zoiţa

avocat@ziaruldepenet.ro
0744.565.118

 

Subiectul central din ultimile zile este dat de adoptarea noilor coduri, respectiv codul penal și codul de procedură penală. Deși legile au fost adoptate încă din anul 2009 și respectiv 2010, suferind și unele modificări pe parcurs, dat fiind faptul că au intrat în vigoare la data de 1.04.2014, subiectul este cu atât mai discutat și comentat, deoarece marea majoritate consideră că, pe lângă unele limite de pedeapsă mai mici față de cele prevăzute de vechiul cod penal, se va ajunge în situația în care unele persoane condamnate defintiv sub imperiul legii vechi, vor scăpa de pedeapsă. Parțial, este adevărat, dar vreau să vă prezint o situație ce nu se regăsește în noile coduri, ci în legile de aplicare a acestora.

Astfel, potrivit art. 16 din noul Cod Penal ce se referă la aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei:

”(1) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim.”

Totodată, potrivit art. 4 din Legea 187 din 2012 – Legea de punere în aplicare a noului cod penal –

”Pedeapsa aplicata pentru o infractiune printr-o hotarare ce a ramas definitiva sub imperiul Codului penal din 1969, care nu depaseste maximul special prevazut de Codul penal, nu poate fi redusa in urma intrarii in vigoare a acestei legi.”        

Din analiza acestui text de lege, se poate deduce că în cazul în care o persoană a fost condamnată definitiv potrivit Codului Penal anterior, pedeapsa nu poate fi redusă decât în cazul în care depășește maximul special din noul Cod Penal.

Spre exemplu, în cazul infracțiunii de furt calificat, în reglementarea vechiului cod penal la art. 209, limitele pedepsei erau cuprinse între 3 și 15 ani. În noul cod penal, furtul calificat este reglementat de art. 229, iar limitele sunt între 1 și 5 ani sau de la 2 la 7 ani. Aduc aici în discuție furtul calificat fără agravantele prevăzute de art. 229 alin. 3.

Așadar, în condițile în care o persoană a fost condamnată pentru infracțiunea de furt calificat la o pedeapsă mai mare de 5 sau 7 ani, pedeapsa va fi redusă potrivit dispozițiilor noului cod penal, aspect rar întâlnit în hotărârile penale, deoarece pedepsele de furt erau cuprinse între 3 și 4 ani – și aici mă refer la maximul ce poate fi regăsit în majoritatea practicii judiciare.

Prin urmare, vor exista cazuri de reducere a pedepselor – puține, după părarea mea – dar doar în condițiile expuse mai sus, deoarece dacă pedepsele ce se execută de către justițiabilii condamnați definitiv sunt mai mici decât maximul prevăzut de noul cod penal, nu vor beneficia de aceste reduceri, potrivit art. 4 din legea 187/2012.

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 6 ani, 3 februarie 2014
 • de:
 • Ultima modificare: februarie 2, 2014 @ 11:52 pm
 • Sub: Avocat, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string JdX1l4 to the field below: