Ninge cu iertare şi mâncare! - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Editorial  >  Articolul curent

Ninge cu iertare şi mâncare!

De    •   Publicat acum 6 ani, 29 decembrie 2013   •   1 comentariu

Sergiu JIPA*În urmă cu un an, pe 24 decembrie 2012, scriam acest editorial despre Crăciun. La sugestia unui cititor, revin cu cele publicate atunci, cu întrebarea:  A trecut un an ?

 

 

Ninge cu iertare şi mâncare!

Nu mai surprinde pe nimeni că, de sărbători, românii bat orice record de peste an la consum. De exemplu, vinerea neagra şi-a luat-o pe româneşte, zilele astea , de la consumatorul lacom, cu punga strânsă un an întreg. Îşi pierde zgîrcenia brusc în prag de Crăciun şi, îmbrăcat în buleandra lui Hagi Tudose, cumpără tot ce mişcă sau nu, de prin galantare.Cu aceeaşi buleandră merge la împărtăşit şi spovedit. Preoţii au de câştigat de pe urma perioadei. Pe lângă tradiţionala vizită la domiciliul clientului, însoţiţi de copii, dascăli şi calendare, aceştia nu mai dovedesc cu iertatul păcatelor. Smerenia are audienţă maximă şi se vinde bine. În loc să ningă cu fulgi de nea,ninge cu mâncare şi iertare !

Auzim la toate televiziunile şi citim în toate ziarele. Cumpărătorul este descris ca o fiară bezmetică,cuprinsă de febră sau euforie(fireşte,a cumpărăturilor!). De parcă s-ar vorbi de toxicomani sau oameni nesănătoşi la cap. Da,cert este că vorbesc de un comportament diferit de cel al economiei şi, asta, poate ar trebui să ne sperie. Dupa sărbătorile astea urmeaza atâta linişte în magazine,biserici şi la televiziuni că vom adormi liniştiţi în fotolii. Doar,doar ne-o mai trezi guvernul. Şi o va face, că n-are ce face. Puşculiţa e goală, datoria la prietenii din campanii trebuie plătită, funcţiile şi portofoliile sunt multe…Şi, vom auzi în scurt timp, de un plan de măsuri necesar,de reduceri la noi,de creşteri la ei…Vă sună cunoscut scenariul ? L-aţi mai auzit ? Să ne fie suficient anul ăsta ? Ori poate guvernul ne va surprinde şi va lua măsurile aşteptate, vom asista la o relansare economică pe nepregătite şi vom trăi momentul aruncării bulendrei la coş.

Aş putea să cred asta fără să am mari îndoieli până pe 2 ianuarie 2013. Dacă mă lasă tot guvernul şi îi va scoate pe Dragnea,Fenechiu şi alţii ca ei de pe televizoare şi îi va înlocui cu Stela şi Arşinel şi scenetele lor din anii ’80. Poate se deghizează opoziţia şi face un spectacol mai reuşit decât cel cu ARD-ul.

Am învăţat în 23 de ani de capitalism să ne amăgim singuri şi aşa am schimbat majorităţile din parlament o data la patru ani. Da’ poporul,cine-l schimbă,frate?

 

Sergiu JIPA
24 decembrie 2012

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 6 ani, 29 decembrie 2013
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 29, 2013 @ 12:50 am
 • Sub: Editorial, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

1 comentariu

 1. EL spune:

  Falticeni un oras ….aprope pierdut.Bugetari …..,șomeri și pensionari tineri..batrani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string iMYSSp to the field below: