Grigore ILISEI: "Am ținut în mod deosebit să aduc ofrandă orașului meu aceste cărți" - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Grigore ILISEI: “Am ținut în mod deosebit să aduc ofrandă orașului meu aceste cărți”

De    •   Publicat acum 6 ani, 16 noiembrie 2013   •   1 comentariu

lansare Grigore ILISEI 15.11 (15)Sala “Pictor Aurel BĂEȘU” din municipiul Fălticeni a fost neîncăpătoare pentru cei care au dorit să îi fie alături scriitorului Grigore ILISEI, întors acolo de unde a început călătoria pentru a fi sărbătorit cum se cuvine  la cea de-a 70 aniversare.

Așa cum îi șade bine unui om al scrisului, domnul ILISEI nu a venit cu mâna goală în fața divanului cu prieteni, ci cu trei volumele pe marginea cărora să zăbovească preț de două ceasuri,  în liniștea cuvintelor, muzicii și filmului.

Am văzut cum, alături de fălticeneanul ILISEI, politicienii s-au lepădat de armura imaginii publice și au pătruns, simpatic, în atmosfera evenimentului: un Cătălin NECHIFOR pus în încurcătură de criticul Mihaela GRĂDINARIU, care, cu stilul dezinvolt, i-a aruncat în brațe chitara ei după ce a terminat de cântat, un Alexandru RĂDULESCU îmbrățișându-se cu oamenii de cultură, un Vasile TOFAN glumind alături de Grigore ILISEI, un Gheorghe ALDEA nerăbdător să înmâneze diploma “Meritul Falticenean – In Honorem” și pe primarul Cătălin COMAN, lipsind cu desăvârșire, ca de obicei.

Dintre condeieri, îi amintim pe Niculina PRUNDEANU, Ileana SOFIA, Alexa PAȘCU, Vasile MOROȘANU, Constantin BULBOACĂ  și Alexandru Ovidiu VINTILĂ, alături de care au fost și artiștii plastici Gabrel BABAN și Anton COSTÂN.

 

Isabel VINTILĂ, critic literar:

“Cea care m-a impresionat cel mai tare este arta portretistică a lui Grigore ILISEI, care acordă o foarte mare atenție  nu doar operei celor prezenți în acest volum, ci mai ales esenței lor intime, sufletești.”

Mihaela GRĂDINARIU, crtic de artă:

“Un lucru care mie mi s-a părut deosebit este că autorul nu face o paradă de erudiție orgolioasă, așa cum am întâlnit în extrem de multe cărți de călătorie. Această erudiție există, bineînțeles, ea crește odată cu textul, o regăsim acolo, trimite la evenimente culturale, trimite la istorie, la geografia locului. Fel și fel de elemente dintre acestea, care dau asupra de măsură. Măsura unei personalități multilaterale”.

Eleonora BULBOACĂ, profesor: 

“Vreau să vă spun că este atâta experiență de călătorie în aceste cărți și este uimitor pentru cine a citit, de exemplu, memorialul de călătorie a lui Nicolae MILESCU, cel care călătorea în ev mediu românesc. Sau memorialul lui Dinicu GOLESCU, în lumea mai apropiată, secol XIX, mai aproape de noi. Astea ca să fie două repere din timpi diferiți și să adaug la cele spuse de doamna Mihaela GRĂDINARIU: Grigore ILISEI nu face exces de erudiție, dar Grigore ILISEI nici nu are complexul provincialului, nici complexul culturii minore, așa cum aveau ceilalți călători în lumi străine.”

Arhimandritul Timotei AIOANEI: 

“Vreau să-mi exprim bucuria de a vedea aici, în sală, mulți tineri, probabil aduși de părintele MIHĂILĂ, ucenici de-ai lui, dar poate și de alții, oameni care iubesc astfel de momente. Sunt bucuros să-i văd, dar și mai bucuros aș fi dacă  aș ști că după astfel de întâlniri, acești tineri care vor crește rapid, se vor maturiza rapid, vor așeza în pagină câteva gânduri despre acest loc, acest eveniment și despre altele”.

Cătălin NECHIFOR, președintele Consiliului Județean Suceava: 

“M-ați pus într-o situație delicată: nu știu să cânt atât de frumos, nu știu să vorbesc atât de frumos ca părintele arhimandrit, însă, din păcate, nu mai știu să scriu atât de mult pentru că în viața cotidiană nu mai porți penița, folosim calculatorul, tableta, internetul. Dar știu să privesc, știu să ascult.(…) Am reușit să dau cu privirea peste acest jurnal de călătorie “De la Vest, tot la Vest” și am constatat, așa cum se spunea înainte, o dorință aproape carnivoră de a citi din scoarță în scoarță. Am găsit acolo lucruri, întâmplări, pe care le-am trăit și eu în spațiul european și nu doar acolo. Mă uitam că maestrul ILISEI a fost la Tașkent cu Iliușin, eu am fost la Astena cu Airbus, dar lucrurile peste timp sunt cumva la fel. Emoția trăită în avion, cu peripeții, cu ore întregi, cu masă peste noapte, a fost aceiași și abia aștept să ajung acasă să citesc”.

Grigore ILISEI:

“Am ținut în mod deosebit ca, în preajma zilei mele de naștere, să fiu la Fălticeni, să aduc ofrandă orașului meu aceste cărți, pentru că, de fapt, călătoria lor și călătoria mea în lume a început de aici. Astăzi, în cursul dimineții, am fost invitatul școli în care m-am format, liceul Nicu Gane din Fălticeni. M-am întâlnit cu elevii acestei școale, și-am fost mulțumit și fericit pentru că am zărit înaintea mea chipuri cu care am intrat în rezonanță, chipuri luminoase și dătătoare de speranțe. Zariștile nu sunt foarte luminoase pentru ei, timpul în care viețuim e confuz, uneori amețitor, contondent, dar speranța moare ultima, așa cum știți și dumneavoastră, și cred că acești tineri, pe care i-am văzut, sunt speranța noastră pentru ziua de mâine. Un mâine care poate fi mai apropiat sau mai îndepărtat, totul depinde de noi. Zidirea aceasta care este țara noastră, zidirea aceasta este în mâinile fiecăruia. Nu știu dacă fiecare punem o cărămidă, dar măcar o fărâmă din pământul acestei case îl punem de-a lungul timpului fiecare. Unii cu mai mult meșteșug, cu mai multă iubire, alții poate cu mai puțină. Dar fiecare putem face ceva ca zidirea aceasta să fie trainică, și, de asemenea, am fost impresionat astăzi, aici, pentru că, iată, e cred că pentru prima oară când se întâmplă ca în această zi sărbătorească, cărțile mele să fie prezentate de trei reprezentante a sexului frumos. Și vă aduc reverența mea acestor doamne, pentru felul în care s-au apropiat de textele mele, uneori au presărat prea multă dulceață în vorbirea lor, dar ea e tămăduitoare și face bine, uneori, sigur că glicemia poate să crească dacă doza nu este cea potrivită, dar astăzi parcă, cântul Mihaelei mai ales, a creat o atmosferă sărbătorească și a suflat o boare de înmiresmare și bucurie în sufletul tuturor”.

Sergiu JIPA

foto: Mihai SPÎNU
Ziarul de pe Net

lansare Grigore ILISEI 15.11 (16) lansare Grigore ILISEI 15.11 (2) lansare Grigore ILISEI 15.11 (3) lansare Grigore ILISEI 15.11 (4) lansare Grigore ILISEI 15.11 (9) lansare Grigore ILISEI 15.11 (8) lansare Grigore ILISEI 15.11 (7) lansare Grigore ILISEI 15.11 (6) lansare Grigore ILISEI 15.11 (5) lansare Grigore ILISEI 15.11 (10) lansare Grigore ILISEI 15.11 (11) lansare Grigore ILISEI 15.11 (12) lansare Grigore ILISEI 15.11 (13) lansare Grigore ILISEI 15.11 (14) lansare Grigore ILISEI 15.11 (17) lansare Grigore ILISEI 15.11 (18) lansare Grigore ILISEI 15.11 (19)

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 6 ani, 16 noiembrie 2013
 • de:
 • Ultima modificare: noiembrie 16, 2013 @ 4:07 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

1 comentariu

 1. florentin spune:

  O fi târgul de pe Şomuz “locul unde nu se întâmpla nimic”, dar, sigur, a fost şi este un peren izvor de nestemate spirituale.
  Domnul Grigore Ilisei încununează mirific florilegiul născocitorilor de vorbă frumoasă şi nu numai atât.
  Ferice trăitorilor acestor plaiuri şi respect adânc valorilor fălticenene!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string opP7jD to the field below: