C.J. : Studiu pentru noul centru de radioterapie oncologică - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

C.J. : Studiu pentru noul centru de radioterapie oncologică

De    •   Publicat acum 6 ani, 13 noiembrie 2013   •   Fara comentarii

centru de radiologie oncologicaConsilierii judeţeni au aprobat, azi, întocmirea unui studiu în vederea identificării soluţiei optime pentru construirea  unui centru de radioterapie în incinta Spitaliului Judegean de Urgenţă  Sfântul loan cel NouSuceava.

Această instituţie urmează să iniţieze procedurile, urmând să suporte în totalitate, din venituri proprii, cheltuielile ocazionate de întocmirea acestuia.

“Crearea unuì centru modern de radìoterapie ar constitui o completare la serviciile medicale oncologice de care beneficiază în prezent pacienţii şi ar fi un real factor de creştere a duratei de viată a acestora, ar asigura serviciì medicale de calitate la nivelul standardelor internaţionale şi ar acorda pacienţilor şansa la vindecare” a precizat preşedintele C.J. CĂTĂLIN NECHIFOR.

El a mai adăugat că, prin întocmirea studiului solicitat de Spitalul Judetean, se vor identifica toate resursele necesare realizării acestui obiectiv cu  respectarea condiţiilor de eficacitate, eficienţă şi economicitate.

 

Managerul Spitalului Judeţean, VASILE RÎMBU, spune că bolile canceroase înregistrează un trend ascendent : 1.236 de cazuri în anul 2007 şi 1.743 în 2012.

„În prezent, în cadrul Spitalului Judeţean nu există un laborator de radioterapie cu energii înalte, în condiţiile în care numärul bolnavilor aflaţi în evidenţele oncologice este de peste 8.000.

Cel mai frecvent tip de cancer este ce1 colo-rectal, 201 persoane primind acest diagnostic în 2012.

Pe poziţia secundă se situează cancerul bronhopulmonar ( 196 de cazuri), urmat de cancerul de pancreas ( 187 ), de prostată (161 ), cancerul mamar ( 123 ), cancerul stomacului  ( 122 ) şi cancerul de col uterin (108 ).

Lipsa echìpamentului de radioterapie face ca mare parte din pacienţii oncologici care nu se pot deplasa în clinicile universitare să nu beneficieze de tratament optim şi, ca atare, sä nu aibă şansa îmbunătăţirii ratei de supravieţuire.

Principiul de bază al radioterapiei este acela de a administra o doză tumoricidă de radiaţii într-un volum ţintă cât mai bine precizat pentru a proteja ţesuturile normale adiacente tumorii.

În prezent există o metodă de iradiere modernă,  metoda VMAT, în care tratamentul este administrat prin rotirea unui fascicol de radiaţii în jurul pacientului.” menţionează RÎMBU.

Dan PASCARU
Ziarul de pe Net

    Print       Email
 • Publicat: acum 6 ani, 13 noiembrie 2013
 • de:
 • Ultima modificare: noiembrie 13, 2013 @ 5:07 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string DBfV6V to the field below: