Seminar internațional pe tema absenteismului școlar, cu 60 de participanți din 6 state europene - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Seminar internațional pe tema absenteismului școlar, cu 60 de participanți din 6 state europene

De    •   Publicat acum 7 ani, 9 noiembrie 2013   •   Fara comentarii

DSCN0506

Mutaţiile din societate şi din familia contemporană (problemele economice,  problemele de relaţionare între părinţi şi copii, timp redus petrecut cu familia, redistribuirea rolurilor, suportul social şi emoţional redus, supraîncărcarea profesională a părinţilor sau munca în străinătate etc.) determină mai multe probleme emoţionale la copii decât în trecut.

La acestea se adaugă presiunea grupului, riscul consumului de alcool, droguri şi a altor forme de dependenţă, metodele educative slabe, inconstante, supraîncărcarea şcolară, disfuncţiile în evaluare şi notare, frica de examene etc. constituindu-se în adevăraţi factori de stres pentru elevi care, din păcate, uneori evită confruntarea cu ,,problema” prin fuga de la ore. Văzut din această perspectivă, absenteismul devine o problemă socială, un semnal tardiv al existenţei unor probleme, o conduită care reflectă atitudinea structurată a lipsei de interes, motivaţie, încredere în educaţia şcolară.

Din păcate, absenteismul este în creştere, mai ales la nivel liceal, iar ignorarea sau pedeapsa excesivă pot doar contribui la cronicizarea fenomenului.

Numai în anul școlar 2012/2013 elevii suceveni au acumulat peste 2000000 de absențe.

Urmarea imediată a absentesimului școlar este implicarea tinerilor în activități la limita licitului sau chiar în activități infracționale, generându-se implicit un risc victimal crescut.

Absenteismul și abandonul școlar sunt astfel probleme comune ale tuturor factorilor implicați în dezvoltarea tinerei generații.

Tocmai de aceea, IPJ Suceava a demarat campania ,,Absenteismul și abandonul școlar – primii pași către delincvență”.

În cadrul campaniei, în data de 08.11.2013, între orele 10.30 – 12.30, la sediul IPJ Suceava a fost organizat seminarul internațional ,,Absenteismul și abandonul școlar – primii pași către delincvență”. La activitate au participat 60 de persoane din 6 state europene: Spania, Turcia, Irlanda, Belgia, Polonia și Romania. Învitații sunt parteneri în cadrul proiectului european EUROFIT ce beneficiază de o finanțare Comenius. Proiectul a fost accesat de Liceul cu program sportiv Suceava, iar IPJ Suceava este partener asociat al proiectului.

Ineditul activităților a constat în aceea că s-a asigurat participarea a 40 de tineri de liceu cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani. Dintre aceștia 20 sunt din cele 5 țări europene și 20 din Romania.

De asemenea, la activitate au participat și 20 de profesori din cele 6 țări.

Timp de 2 ore au fost prezentate activitățile desfășurate în țările partenere pentru prevenirea absenteismului școlar. Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au prezentat acțiunile desfășurate în cooperare cu reprezentanții mass-media în zona barurilor și cluburilor în vederea identificării elevilor care absentează de la cursuri.

Elevii străini au participat și la activități interactive împreună cu specialiști criminaliști și polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase.

Elevii și profesorii au primit broșuri bilincve și însemne onorifice specifice.

Totodată, s-au pus bazele dezvoltării unor noi proiecte care să aibă ca scop prevenirea absenteismului școlar, ce urmează a fi supuse finanțării în anul 2014.

Ionuț EPUREANU
purtător de cuvânt IPJ Suceava

    Print       Email
 • Publicat: acum 7 ani, 9 noiembrie 2013
 • de:
 • Ultima modificare: noiembrie 9, 2013 @ 6:57 am
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string UHQlj5 to the field below: