Sfaturi de la avocații ZdpN: Codul rutier și campaniile de informare - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Avocat  >  Articolul curent

Sfaturi de la avocații ZdpN: Codul rutier și campaniile de informare

De    •   Publicat acum 6 ani, 14 august 2013   •   Fara comentarii

avocatii-ZdpNParcă acum, mai mult ca niciodată, au loc modificări are Codului Rutier, modificări care pot fi sau nu de bun augur, funcție de ceea ce se prevede în text și se va observa în viitor prin aplicarea acestor articole.

Dupa penultima modificare, când celor care conduc mopede li s-a instituit obligația deținerii unui permis de conducere, am observat existența unei avalanșe de dosare penale pentru acele persoane care conduceau mopede fără să posede permisul necesar.

Referitor la aplicarea legii, niciodată, dar absolut  niciodată, nu am observat ca în România organele abilitate ale statului să inițieze o campanie de aducere la cunoștință  a unor norme rutiere – pe principiul că “de, nimeni nu se poate prevala de necunoașterea legii” – o campanie de prevenție prin care să se spună celor opriți în trafic: “ bă, nene, de mâine conduci mopedul dacă ai permis, dacă nu, vii la noi și dai cu subsemnatu’ ”.

Aceste campanii ar fi utile nu numai pentru cei are conduc mopede, ci pentru toate categoriile de participanți la trafic.

Știu că odată am intrat, din greșeală bineînțeles, pe un sens unic, dar din “sensul celălalt”, m-a oprit un polițist, nici nu am apucat să-i zic că am greșit, a oprit circulația, m-a ghidat să întorc mașina și mi-a urat drum bun.

Nu eram în România, pentru că aici aveam de luat o amendă pe lângă tradiționala “cine ți-a dat, bă, permisu’ ?”.

Oricâte modificări ar aduce codului rutier, despre care voi vorbi într-un material următor, nu se va modifica niciodată – cel puțin așa cred eu – modul în care organele de poliție vor înțelege să trateze cu respect și în mod civilizat participanții la trafic.

Nici noua generație de polițiști de la rutiera nu face excepție, deoarece sunt învățați “cum să se comporte”, în primul rând, de “garda veche” iar în al doilea rând, “ce bine e să oprim șoferu’, să-i dăm amendă – ne justificăm activitatea, nu? – și să ne falim cu puterea ce o deținem, prin faptul că iți iau permisul de conducere și te las pieton.”

Așa e la noi. În cadrul acestui articol nu veți avea parte de niciun sfat din partea mea, pentru că nu ai ce sfaturi să primești pentru situația când te oprește “rutiera”: fiecare rezolvă de la caz la caz.

avocat Daniel Zoiţa

avocat@ziaruldepenet.ro

0744.565.118

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 6 ani, 14 august 2013
 • de:
 • Ultima modificare: august 13, 2013 @ 11:23 pm
 • Sub: Avocat, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string HA1OaJ to the field below: