Arta altfel(10): Femeia ca o floare - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Arta altfel(10): Femeia ca o floare

De    •   Publicat acum 6 ani, 3 august 2013   •   Fara comentarii

Cu siguranţă femeia a fost o sursă de inspiraţie pentru artiştii din toate timpurile şi de oriunde. Frumuseţea ei i-a inspirat deopotrivă pe muzicanţi, pictori, sculptori, fotografi care au găsit la aceste suave făpturi atât o frumuseţe divină cât şi una voluptoasă, provocatoare, ce stârneşte dorinţi carnale. Femeia te provoacă la un sentiment sublim dictat de iubire. Iubirea care vine dintr-un prim sentiment matern ca efect al ocrotirii copilăriei, a inocenţei, dar care uşor-uşor cu trecerea timpului se transformă în dorinţă, femeia vazută ca întruchipare a frumuseţii umane, a sublimului creaţiei dumnezeieşti. Iată că femeia este un subiect complex în care artiştii caută să descopere valenţe spirituale de maxim rafinament care în rezonanţă cu sufletul lor reuşesc să compună o operă care să aibă ca finalitate ridicarea femeii la nivel de artă.

Cavalerii iluziilor antropomorfe nu fac excepţie de la acest demers artistic. Au venerat femeia aducându-i omagii prin opere interesante în care valenţele spirituale ascunse în chipul ei i-au provocat pe artişti. Iar asocierea femeii cu o floare este, după părerea mea, una din cele mai rafinate comparaţii de nivel artistic. Femeia ca o floare este întruchiparea gingăşiei, a frumuseţii, a senzaţiilor sublime. Este comparaţia cea mai aleasă care-i poate fi adusă. Şi, inspirându-se din aceasta, artiştii ce folosesc imaginile duoscopice în preocuparea lor artistică, şi-au pus măestria la încercare pentru a-şi expune viziunea lor florală asupra femeii. Cât, cum şi în ce măsură au reuşit, rămâne ca publicul iubitor de frumos să aprecieze asta.

Мальви для Квітки ЦісикМальви для Квітки Цісик (Malvacee pentru Kvitka Cisyk) ale lui Oleg Şupliac (en: Oleg Shupliak, ua: Олег Шупляк) este un tablou executat în anul 2012, în ulei pe pânză şi reprezintă un aranjament florar executat din malvacee. Este un omagiu adus aceleia ce s-a numit Kvitka Cisyk, un reputat artist de origine ucrainiană care a locuit în Statele Unite, un cântăreţ renumit mai ales în diaspora, abordând cu succes patru stiluri muzicale: opera clasică, muzica uşoară, muzica populară ucraineană şi muzica pentru spoturile publicitare. Deşi s-a născut în Statele Unite, nu şi-a uitat originile devenind foarte de timpuriu un puternic sprijin pentru imigranţii ucrainieni, implicându-se în multe proiecte de într-ajutorare. Un cântăreţ deosebit, generos care şi-a pus viaţa în slujba comunităţii militând pentru păstrarea valorilor autentice venite din ţara sa de origine, atrăgând diaspora ucrainiană în diverse evenimente culturale, promovând muzica populară, insuflând celor mici dragostea pentru folclor, pentru cultură, tinerei generaţii obligaţia de nu uita de strămoşi.

De ce a ales Oleg malvaceele pentru zugrăvirea chipului artistei, nu ştiu! Cert este că în traducere Kvitka înseamnă Floare (Floarea). Un prenume atât de simplu şi de firesc ca pentru mulţi alti artişti. Simplu ca întreaga ei viaţă! Dar în acelaşi timp frumoasă! Frumoasă şi deosebită precum aceste flori.

 

Tablou - Flory FloricicaTot un aranjament florar a avut în vedere şi eu, Gabriel Todică,  când a realizat tabloul „Flory”. Este realizat în anul 2012, în ulei pe pânză şi crează iluzia unui chip de domnişoară a cărei buze înfocate, întredeschise sunt întruchiparea unei flori. Abordarea frontală a chipului este inedită şi neuzitată în abordările portretistice mai ales prin faptul ca obligă artistul la a folosi simetria, însă Gabriel Todică nu se sfieşte s-o încerce. De altfel, artistul este un experimentalist de profesie. Totuşi, la o privire mai atentă, găsim elemente de eschivare, dar pe ansamblu este creată senzaţia de simetrie.

Titulatura lucrării ne trimite cu gândul la aranjamentul floral propus, însă tot atât de bine poate fi şi numele fetei care te priveşte din tablou. Ultima literă este cea care determină balansul dintre un nume de fată şi un buchet de flori: Flory-flori.

 

 

 

 

Apparition of an Angel in a LandscapeLucrarea Apparition of an Angel in a Landscape (Apariţia unui înger pe pământ) a lui Josean Figueroa este o evidentă divinizare a femeii. Chiar titulatura lucrării realizată în ulei pe pânză te invită la o asemenea asociere. Dacă de la distanţă am fi tentaţi doar să observăm chipul duios al unei tinere femei, la o privire mai atentă ni se dezvăluie, în peisajul mirific, o tânără domnişoară îmbrăcată în alb, un înger îngennuncheat, ţinând pe braţul drept un coş de flori, cu palmele apropiate pentru rugăciune. Un înger coborât pe pământ? O tânără domnişoară pură ca un inger? O femeie cu chip de înger într-nn peisaj dumnezeiesc? Toate sunt posibile. Privitorul este cel ce îşi alege ce doreşte să vadă.. Artistul doar îţi oferă alternative, tu decizi ce vrei să vezi!

 

 

 

 

 

578795_400864153307633_1138013624_nViziunea lui Luis Miguel Rodriguez asupra femeii zugrăvite în acest tablou este cea a femeii privită ca zeiţă a fecundităţii. Mujer Maiz (Femeia porumb)este o lucrare executată în ulei pe pânză şi ne dezveleşte şi la propriu şi la figurat un trup feciorelnic ascuns de pănuşele unui ştiulete. Cum porumbul este una din culturile de bază din Cuba, iar femeile sunt la fel de frumoase ca peste tot în lume, Luis Miguel găseşte o oportunitate deosebită în a asocia cele două aspecte. Estenţa vieţii este sugerată aici de seminţele de pormub care compun şi trupul tinerei fecioare, seminţe dătătoare de hrană, de împlinire, de mulţumire, de belşug, de asigurarea unui viitor şi a împlinirii din prezent, garanţia asigurării perpetuării speciei. Nu-i oare asta şi menirea femeii? Ş-atunci nu-i firesc ca cele două noţiuni să se interpătrundă? Firesc, Luis-Miguel a asociat auriul boabelor de porumb cu trupul diafan al unei fecioare, o zeită ce-şi oferă trupul drept hrană pentru nemurire.

The HorticulturistThe Horticulturist este o lucrare a lui David G. Wilson ce surprinde într-un decor absolut banal, prin juxtapunerea unor obiecte aflate într-un colţ al camerei, chipul unei femei. Ineditul lucrării este întărit de titulatura sa ce face referire la o profesie. Iată că David surprinde ceva ce nu s-a mai întâlnit în lucrările descrise anterior: femeia modernă. Din punct de vedere tradiţional, femeia e considerată exponentul principal al frumuseţii şi al maternităţi, al fecundităţii, al divinului, muza de inspiraţie a poeţilor şi trubadurilor, cea pentru care s-au iscat războaie, tot farmecul acestei lumi. Modernitatea aduce însă femeii şi profesia, care până nu demult, era doar un deziderat al bărbaţilor. Horticultoarea, cum cred eu că s-ar traduce corect titlul acestei lucrări, prezintă un chip ipotetic de femeie a cărei meserie ar putea fi horticultura. Şi suntem invitaţi să credem asta prin folosirea în plan central a gavanosului pentru flori din pământul căruia răsar câteva fire. Femeia ca o floare, de meserie horticultor, este surprinsă genial în acest tablou al lui David G. Wilson.

 

 

 

 

lily-womanTotuşi frumuseţea florală rămâne pentru Octavio Ocampo cea mai expresivă reprezentare a femeii. Dintre mutitudinea de opere a domniei sale am selectat acest tablou numit sugestiv: Lily-woman (Crin-femeie). Florile din acest tablou sunt crini şi modul cum este aranjat acest buchet crează iluzia unui chip de femeie ce priveşte absentă peste umăr. Zâmbetul ei enigmatic ne lasă multe semne de întrebare asemenea unei Gioconde a cărui surâs n-a fost descifrat niciodată. Genialitatea artistului nu se lasă greu descoperită, autorul aducând în comuniune expresivitatea chipului femeii surpins într-un moment de maximă trăire sufletească completat de gingăşia florilor de crin. Este surprinsă magistral latura lăuntrică a acestei femei aducând in prim-plan femeia enigmatică, femeia greu de înţeles şi de ghicit, femeia mereu surprinzătoare şi greu de cucerit, femeia contrastelor, femeia provocatoare, puternică şi sublimă ca parfumul de crin.

 

Gabriel Todică
Ziarul de pe Net

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 6 ani, 3 august 2013
 • de:
 • Ultima modificare: august 1, 2013 @ 11:48 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string nbMFBE to the field below: