Sfaturi de la avocații ZdpN: Avocații "constituționali" penali - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Avocat  >  Articolul curent

Sfaturi de la avocații ZdpN: Avocații “constituționali” penali

De    •   Publicat acum 6 ani, 8 iulie 2013   •   Fara comentarii

avocatii-ZdpNScriam cu ceva timp în urmă despre ”avocații” intitulați ”constituționali”, persoane care se vroiau a fi avocați, dar care nu urmaseră procedura prevăzută de Legea 51/1995 și despre cum acțiunile lor se apropiau cumva de sfera dreptului penal.

La vremea respectivă, au fost câteva comentarii pe ZdpN referitoare la articolul meu, comentarii care bănuiesc și acum erau făcute de persoane care erau înscrise în baroul paralel, intitulat ”constituțional”.

Pe lângă faptul că înșirau un noian de texte de legi, scoase care mai de care din context, aveau și o atititudine nedemnă, spun eu, de o persoană care se consideră a fi apărător al cetățenilor, în sensul că limbajul nu era dintre cele mai fericite, prin prisma unor argumente pertinente și persuasive.

S-ar părea că aceste persoane sunt momentan într-o situație nu tocmai fericită, din punct de vedere al acțiunilor lor – și-mi parte sincer rău că s-a ajuns în situația asta – în sensul că sunt cercetate și urmărite penal pentru săvârșirea mai multor infracțiuni : înșelăciune, fals, uz de fals și multe altele.

Toate aceste infracțiuni sunt legate de activitățile desfășurate de acești falși avocați, prin prisma faptului că persoane care au fost înșelate au depus plângeri penale iar Baroul Suceava a sesizat la rându-i faptul că sunt săvârșite fapte penale prevăzute de Codul penal și legea avocaturii.

Față de marea majoritate a acestor persoane, organele de cercetare penală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 ore, iar apoi s-au luat măsuri preventive în sensul că au fost obligați să nu părăsească pentru 29 zile țara sau localitatea, iar față de ”părintele baroului constituțional” s-a luat, de către Judecătoria și Tribunalul Suceava, o măsură preventivă similară.

Sigur că, așa cum spuneam și mai sus, aceste măsuri sunt necesare pentru faptul că nu este normal să existe mai multe instituții paralele pentru desfășurarea aceleeași activități reglementate de lege.

Ceea ce m-a surprins și pe mine este un fapt aflat de curând, și anume că unii dintre ”avocații constituționali”, care negau legalitatea Baroului Suceava, au fost prezenți la examenele organizate de Barou, pentru intrarea în avocatură, dar picaseră aceste examene cu note de 2 și 3.

Cum pot eu să susțin că o organizație, instituție sau orice altceva este în afara legii, dar să mă înscriu și să și particip la examenele de intrare în acele organizații?

Și, pentru că au avut nevoie de avocați, la ordonanțele de reținere și propuneri de arestare preventivă, de unde credeți că erau acești avocați? Din Barourile legal constituite. Ironic, nu?

Nu cred că mai e cazul de nicio concluzie diferită de cea exprimată în articolul precedent:

” Nu vă pot apăra în dosarele penale, unde asistența juridică este obligatorie, iar în dosarele civile, pe lângă că veți avea aceeași ”surpriză”, veți constata, după ce-i mandatați prin procuri speciale, că pe lângă faptul că nu au voie să depună concluzii la instanța, nu vă veți recupera nici cheltuielile de judecată, deoarece mandatul este gratuit, nu-i așa?”

avocat Daniel Zoiţa

avocat@ziaruldepenet.ro

0744.565.118

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 6 ani, 8 iulie 2013
 • de:
 • Ultima modificare: iulie 7, 2013 @ 11:17 pm
 • Sub: Avocat, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string efeDbJ to the field below: