Case, gospodării și terenuri agricole afectate de ruperea de nori de la Mălini(fotoreportaj) - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Case, gospodării și terenuri agricole afectate de ruperea de nori de la Mălini(fotoreportaj)

De    •   Publicat acum 7 ani, 24 iunie 2013   •   Fara comentarii

Mălini rupere nori 24.06 (2)O rupere de nori deasupra localității Mălini, asociată cu ieșirea din matcă a unui pârâu rapid de munte ce șerpuiește printre dealuri, venind dinspre Pâraie, au produs astăzi după-amiază inundarea a 3 case, a mai multor curți și anexe gospodărești și a câtorva hectare de teren agricol.

Prima casă afectată este a unei femei singure, în vârstă de 76 ani, Ștefănica Postolache, de pe strada principală, unde apa a pătruns în locuință și în anexe, inundând 100 mp de curte. Aici a intervenit un echipaj de la Detașamentul de Pompieri Fălticeni, condus de plt. adj. Gheorghe Mihăilă, care a fost solicitat telefonic la 112 de autoritățile locale.  Pompierii încearcă și la această oră să scoată apa din curtea bătrânei cu ajutorul unei motopompe, misiunea fiind îngreunată de faptul că ploaia nu contenește.  Cauza inundației în acest caz este amplasamentul curții, mai jos decât nivelul străzii, de pe care au curs șuvoaiele de apă.

La o sută de metri mai la deal, pe strada „La Prestări” echipa ZdpN a găsit în plină activitatea personalul Primăriei, cu 3 motopompe și o vidanjă, încercând cu ajutorul cetățenilor din zonă să scoată apa din locuința și curtea lui Constantin Cora. După aproximativ o oră de intervenții, s-a reușit scăderea nivelului cu 15 centimetri, dar îngrijorător era că ploaia cădea în continuare, iar debitul pârâului de unde s-a revârsat apa, nu se stabilizase.

Pe aceeași stradă au fost afectate și locuința lui Constantin Istrate, precum și gospodăriile lui Dumitru Norocel, Grigore Norocel, Petre Norocel și Vasile Norocel, dar aceștia s-au mobilizat exemplar, împreună cu familiile, la inițiativa lui Dumitru Norocel, și au improvizat diguri la intrările în curți, și și-au mutat animalele în gospodăriile vecine. De remarcat că au fost afectate și fântânile din împrejurimi, umplute cu apă pluvială și cu mâl, iar apa nu mai poate fi folosită nici măcar pentru animale.

Am mers până la pârâul care a produs pagubele de pe strada „La Prestări”, și am constatat că unii cetățeni au făcut intervenții asupra malurilor din partea în care aveau teren agricol, și au direcționat cursul apei spre zona locuită.

În urmă cu o oră, apa la pârâu avea peste un metru și un debit mare. Ne-a făcut iaz în grădină, ne-a stricat recolta. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva. Am ieșit împreună cu copiii, cu vecinii și am încercat să oprim apa să intre în curți, am pus niște saci cu nisip și niște balastru. La noi nu este chiar atât de rău, dar aici la familia Cora apa a intrat în casă și dacă mai plouă, nu știu cum o să doarmă la noapte…”, ne-a relatat Dumitru Norocel.

În mijlocul curții apa este de peste jumătate de metru, iar în casă a pătruns cam de o palmă. Mi-a distrus mobila, parchetul, dar am noroc că sunt asigurat și o să-mi recuperez paguba”, ne- a declarat cel mai afectat locuitor din Mălini, Constantin Cora.

Fotoreporterul nostru, încălțat cu cizme de împrumut, s-a aventurat să fotografieze locuințele, beciurile și celelalte anexe afectate(vezi galeria foto de mai jos).

Am vorbit și cu primarul Petru Nistor, care a declarat în exclusivitate pentru Ziarul de pe Net:” Am intervenit cu utilajele din dotare și am primit sprijinul pompierilor din Fălticeni. Suntem puși în situația ca mâine să luăm măsuri, să încercăm să spargem 5 parapeți, să luăm o instalație ca să dăm o cădere de apă în pârâul Rusului sau “La Rusu”, care să fie preluată de canalul din Poiană și de aici în Moldova. Nu au mai fost probleme în acea zonă. Acum două săptămâni am avut necazuri pe Suha și parțial la Mălini. Astăzi a fost o rupere de nori pe satul Mălini”.

Sergiu JIPA

Todirel CĂLUGĂRIȚA

Foto: Mihai Spînu

 

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 7 ani, 24 iunie 2013
 • de:
 • Ultima modificare: martie 6, 2014 @ 4:01 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string Lotci8 to the field below: