Ultimele pregătiri pentru festivalul Hora Rădășenilor - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Ultimele pregătiri pentru festivalul Hora Rădășenilor

De    •   Publicat acum 5 ani, 22 iunie 2013   •   Fara comentarii

Festival Radaseni (7)  Am popsit ieri în satul Rădășeni,depășind zona de livezi și intrând în zona privighetorilor de la  fosta cabană, unde se va desfășura duminică, 23 iunie 2013, începând cu ora 13.00, festivalul Hora Rădășenilor. Am remarcat că în sfârșit drumul județean care face legătura dintre Fălticeni și Rădășeni a fost reparat.

Așa cum era de așteptat, chiar dacă era după programul de lucru, l-am întâlnit printre muncitorii care făceau ultimele pregătiri și amenajări, pe primarul comunei, Neculai Perju. Acesta ne-a relatat  că urmează a fi adusă de la Suceava o scenă metalică a unei firme specializate, iar un spațiu acoperit destinat oficialităților era în curs de amenajare. A fost igienizată întreaga zonă afectată de ploile torențiale căzute săptămânile trecute și s-a reparat instalația electrică, de asemenea afectată. Pe Festival Radaseni (3)lângă cei anunțați pe afiș, vor mai participa Ansamblul din Mălini, o tânără solistă din Suceava, Sânziana Lencu, care va aminti spectatorilor că “sunt fată din Rădășeni”(bunica ei fiind din localitate), și localnicele  Mădălina Pavel și Simona-Elena Hoștiuc.

Obiceiul organizării unor festivaluri, serbări câmpenești sau praznice la Rădășeni este tradițional și lăsăm istoricilor sarcina de a stabili originea. Noi redăm doar o strofă din poezia “Cocostârcul albastru”, scrisă de George Topârceanu cu prilejul primirii lui Sadoveanu în Academia Română:

“Răsună cobza și vioara,

Fac gospodinele pomeni…

Festival Radaseni (5)Ce chef la noi în Viișoara,

Ce praznic mare-n Rădășeni!”

 

În aceste condiții, ar fi fost trist ca un obicei ce dăinuia de veacuri să fie întrerupt de evenimente (cum ar fi revoluția sau demolarea Cabanei de la Rădășeni) care, prin comparație cu tradițiile populare ale răzeșilor de aici, sunt de-a dreptul neînsemnate).

Astfel că în anul 2002, un consilier local PNL a avut inițiativa organizării unui program cultural Festival Radaseni (2)inițiat „Moștenirea vie”, ce s-a desfășurat la 25 august 2002, sub forma unui spectacol- concurs cu premii, ce a pus în valoare talentele locale.

În anul 2003, consilierul a recidivat și, cu sprijinul primarului PSD de atunci, care a dat amploare proiectului, la data de 22 iunie 2003 a demarat festivalul “Moștenire din străbuni”, ” un prilej de dialog pentru cei de acasă cu cei plecați  departe”, cum l-a numit o jurnalistă locală prezentă la eveniment.

Din păcate festivalul s-a oprit la ediția întâi.

Este meritul actualului primar PDL, Neculai Perju, și al viceprimarului Maricica Păun, de a fi Festival Radaseni (6)reînviat tradiția sărbătorii anuale, prin organizarea ediției I a festivalului numit Hora Rădășenilor, după un cunoscut cântec interpretat de-a lungul vremii de localnicii Grigore Tulbure, Grigore Popovici, preluat apoi de Ștefania Rareș, cetățean de onoare al comunei Rădășeni, și de interpreta fălticeneană Maria Tănasă.

Festivalul se desfășoară în aer liber, la fosta Cabană Rădășeni, spectacolul este gratuit și vor fi amplasate mai multe tarabe ale comercianților ambulanți, de la mâncare la suveniruri.

Mihai SPÎNU

 

Festival Radaseni (1)Foto: Sergiu JIPA

Ziarul de pe Net

    Print       Email
 • Publicat: acum 5 ani, 22 iunie 2013
 • de:
 • Ultima modificare: iunie 22, 2013 @ 1:09 am
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Please copy the string TQ2Ay6 to the field below:

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com