Sfaturi de la avocații ZdpN: Vrei nu vrei... ia-ți, nene, avocat la recurs! - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Avocat  >  Articolul curent

Sfaturi de la avocații ZdpN: Vrei nu vrei… ia-ți, nene, avocat la recurs!

De    •   Publicat acum 6 ani, 25 aprilie 2013   •   Fara comentarii

avocatii ZdpNRubrica avocatului nostru Daniel Zoița se schimbă la text, și mai apoi la față, cu o colegă! Alături de maestrul Daniel vine doamna avocat Roxana Formagiu, care va îmbogăți rubrica cu o atitudine și un stil nou. Ei, și până la urmă, știți ce poate fi mai rău ca un avocat? Foarte simplu, doi avocați! Îi dorim succes prietenei Roxana și anunțăm că numele rubricii devine de astăzi Sfaturi de la avocații ZdpN!

 VREI NU VREI… IA-TI, NENE, AVOCAT LA RECURS!

Apuse sunt vremurile cand avocatul era un element facultativ la recurs. Cine si-l permitea si-l angaja, ii redacta cererea de recurs, mergea in fata onoratului complet de recurs si sustinea motivele de recurs. Cine nu, putea bine merci sa se reprezinte si singur, sa isi redacteze singur motivele de recurs, ba chiar sa solicite judecarea recursului in lipsa, fara nici un fel de sanctiune, indiferent ca vorbim de persoane fizice sau juridice.

Acum, Noul Cod de Procedura Civila, care tocmai a vazut lumina zilei in data de 15 februarie 2013, aduce o modificare semnificativa in aceasta materie, a recursului, cale extraordinara de atac.

Astfel, art. 83 alin. 3 din Noul Cod de procedura civila, prevede in mod expres ca la redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea sau sustinerea recursului, partile, fie ca sunt persoane fizice sau juridice, vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate sub sanctiunea nulitatii numai de catre un avocat sau consilier juridic (in cazul persoanelor juridice), cu exceptia situatiilor prevazute de lege.

Ce inseamna asta? Ca daca cererea de recurs nu a fost redactatata, motivata de catre un avocat sau de catre un consilier juridic sau daca in fata completului de recurs, la termenul ce se va acorda pentru dezbaterea acestuia, motivele de recurs nu vor fi sustinute oral de catre avocat sau de catre consilier juridic, completul de judecata nu va face altceva decat sa aplice sanctiunea nulitatii recursului, cea mai dura sanctiune ce poate interveni, fara sa intre in fondul cauzei si fara ca partea care a declarat recurs sa mai aiba posibilitatea unui nou recurs.

Aceasta obligativitate de redactare si de sustinere a recursului exclusiv prin avocat sau prin consilier juridic nu este singura prevedere de acest gen din Noul Cod. Si in cazul altor cai extraordinare de atac, cum sunt contestatia in anulare si revizuirea, la fel este obligatorie redactarea cererii si sustinerea acesteia de catre avocat sau consilier juridic.

Asadar, fiti prevazatori si inainte de a face un recurs, adresati-va avocatului pentru ca asa zice Legea, nu noi!

 

avocat Roxana Formagiu

Tel. 0744.612.833

avocat@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 6 ani, 25 aprilie 2013
 • de:
 • Ultima modificare: aprilie 24, 2013 @ 11:28 pm
 • Sub: Avocat, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string mTs6nX to the field below: