Codul rutier: amenzi aberante, gândite împotriva cetățeanului - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Avocat  >  Articolul curent

Codul rutier: amenzi aberante, gândite împotriva cetățeanului

De    •   Publicat acum 7 ani, 4 aprilie 2013   •   1 comentariu

Scriam acu’ ceva timp un articol despre unele modificări propuse la Codul Rutier. S-ar părea că urmează să devină oficiale, în forma propusă de Ministerul Afacerilor Interne, acele modificări care vor duce la creşterea veniturilor bugetului şi la o avalanşă de suspendări ale dreptului de a conduce autovehicule.

Am văzut că se propun ca în anumite situaţii, amenzile să ajungă până la sume de 7500 lei şi suspendarea permisului de conducere pentru 4 luni de zile, faţă de 3 luni cât era în prezent.

7500 lei? Vă spun sincer că prefer să circul cu autobuzul, trenul sau cu bicicleta, decât să mă risc să iau o asemenea amendă. Este împovărătoare chiar şi pentru o societate comercială, darămite pentru un simplu om.

Ascultam comentarii ale cetăţenilor pe această temă care spuneau: „oare totul se face numai împotriva noastră”? Au dreptate oamenii. În fine….

Dacă nu ai bani să achiţi amenda în 90 zile, ţi se suspendă dreptul de a conduce autovehicule. Pe lângă faptul că eşti amendat şi nu de puţine ori se fac abuzuri în acest sens, trebuie să trimiţi şi la Poliţie dovada faptului că ai achitat amenda. În termen de 90 zile. Dacă depăşeşti o zi sau ajunge plicul cu întârziere, nu mai conduci maşina. Se vor practica alte forme de abuzuri, pe lângă cele existente. Parcă nu era şi nu este suficient ceea ce se întâmplă în prezent.

Se înăspresc amenzile pentru neacordare de trecere pietonilor. Toţi suntem în primul rând pietoni şi apoi şoferi. Dar cele mai mari abuzuri se săvârşesc la trecerile de pietoni care nu sunt semaforizate. Acolo rămâi „pieton” cât ai zice „peşte”, deoarece sunt cam greu de probat afirmaţiile tale că pietonul era pe trotuar şi nu pe stradă. Iar până ajungi în instanţă, ai de alergat pe la Judecătorie pentru depunere contestaţie, pe la Primărie să achiţi taxe de timbru şi la Poliţie să le duci un certificat.

Se înăspresc amenzile şi pentru depăşirea limitelor de viteză. Adică, dacă ai o zonă cu restricţii de 30 km/h – şi nu mă refer la cele din localităţi, din zona şcolilor, care chiar trebuie respectate – situată în zone puţin circulate sau chiar în afara localităţilor, şi mergi tu aşa cu vreo 80-90 km/h, păi cam rămâi fără permis.

Nu contează că nu avem autostrăzi, drumuri fără gropi, drumuri semnalizate, drumuri fără căruţe, tractoare, utilaje agricole, buldozere etc. ci contează doar să ni se dea amenzi. Că de, au plan. Altfel, li se reproşează că stau degeaba.

La fel vor fi amenzile şi sancţiunile şi în cazul celor care circulă pe drumurile publice sub influenţa alcoolului, dar fără ca alcoolemia să ducă la infracţiune.

Nu sunt de acord cu cei care conduc sub influenţa alcoolului, dar, aşa, câteodată, stau şi mă întreb: oare dacă în Germania sau Olanda, de exemplu, poţi să bei o bere şi să conduci, asta înseamnă că nu sunt civilizaţi?

Se reia vechea problemă cu maşinile înmatriculate în Bulgaria, fără a se face nimic bun în schimb în privinţa timbrului de mediu. Nu contează că statul bulgar se aliniază normelor UE şi eliberează nr. de înmatriculare şi provizorii şi definitive cu sume cuprinse până la 500 euro. La noi se vor amenda cei care circulă cu nr. de Bulgaria peste limita de 30 zile. Stabilită de cine? Cum? De când?

Practic, sfatul meu este următorul: circulaţi pe jos, cu bicicleta, cu trenul. Nu mai folosiţi maşinile. Sunt poluante. Şi nici nu trebuie să achitaţi amenzi de 7500 lei!

avocat Daniel Zoiţa

avocat@ziaruldepenet.ro

0744.565.118

    Print       Email
 • Publicat: acum 7 ani, 4 aprilie 2013
 • de:
 • Ultima modificare: aprilie 4, 2013 @ 7:13 am
 • Sub: Avocat, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

1 comentariu

 1. ano spune:

  Saracu cetatean, de acum cand incalca legea nu mai poate pur si simplu sa nu plateasca amenda, va trebui sa o plateasca … vai, ce se va face? vorbesti serios? …. avem drepturi, dar si indatoriri, daca esti chior si nu esti atent la trecere mai bine sa iti ia permisu inainte sa omori un copil ,,grabit” sau ceva… prudenta e cuvantul cheie ….. omul in romania inca nu e civilizat, vrei o bere la volan? ce te face sa crezi ca se va opri la una? :)) …. gandeste putin…. amenzi prea mari pentru viteza? nu cred…. sunt legi prea blande…. de ar fi mai aspre, romanului i-ar fi frica, ar fi mai putine victime pe strazile din Romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string ycQaj9 to the field below: