”Alcoolul la volan și urmările lui” cu Virgil Vochină - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Avocat  >  Articolul curent

”Alcoolul la volan și urmările lui” cu Virgil Vochină

De    •   Publicat acum 7 ani, 6 martie 2013   •   Fara comentarii

 ”Sed lex, dura lex” zicea strămoșul nostru, latinul. Adică, legea e dură, dar e lege, dicton nevalabil în schimb pentru toate situațiile. Vreau să vă prezint ce se întâmplă când, conducător auto fiind, ne trezim puși în situația de a ”sufla în fiolă și de a o înverzi”. Dacă alcooltestul indică mai puțin de0,4 gramela mie alcool în aerul pur expirat, putem ”răufla” ușurați. Trei luni de stat ”pe dreapta” fără permisul auto, dar e situația fericită.

În schimb, dacă alcooltestul va indica peste 0,4, atunci ”începe dansul”. Vom fi nevoiți să ne deplasăm împreună cu organele de poliție la cea mai apropiată unitate sanitară pentru recoltarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemie.

Vom da două probe, la o diferență de o oră una față de cealaltă, iar când vom analiza rezultatele de la laborator, vom constata că alcoolemia este cel puțin dublă față de rezultatul de la alcooltest.

Va trebui să predăm permisul de conducere și se va deschide pe numele nostru un dosar de urmărire penală. Dacă OUG 195/2002 – codul rutier – prevede la art. 111 alin. 6 că, pe parcursul cercetării sau judecății penale putem solicita aprobarea să conducem autiovehicule, acest lucru nu este valabil în cazul expus mai sus, al alcoolemiei la volan.

În funcție de valoarea alcoolemiei, putem fi trimiși sau nu în judecată. Dacă nu suntem trimiși în judecată, vom primi o amendă administrativă în faza de cercetare penală, iar permisul ne va fi restituit.

În schimb, în faza de cercetare judecătorească, dacă vom suferi o condamnare, că e amendă penală sau închisoare, permisul de conducere va fi anulat, când hotărârea va fi definitivă.

Și aici, urmează partea frumoasă, unde vroiam de fapt să ajung: examenul pentru  permisul de conducere poate fi susținut după trecerea unei perioade de 6 luni în cazul unei condamnări cu amendă penală sau 1 an în cazul unei pedepse cu închisoarea cu suspendare.

An sau jumătate de an ce se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii. Adică, dacă dosarul va sta la cercetare penală și 2, 3 sau chiar mai mulți ani, perioadă în care nu avem dreptul de a conduce, examenul se raportează tot la perioada de după judecată.

Cred ca interesul nostru, pe lângă faptul că nu ar trebui să consumă alcool înainte de a ne urca la volan și a conduce un autovehicul, ar fi acela de a ne da tot interesul pentru urgentarea cercetărilor și obținerea unei soluții cât mai rapid.

avocat Daniel Zoiţa

avocat@ziaruldepenet.ro

0744.565.118

    Print       Email
 • Publicat: acum 7 ani, 6 martie 2013
 • de:
 • Ultima modificare: martie 6, 2013 @ 7:20 am
 • Sub: Avocat, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string Fcj2TP to the field below: