Cum ne încalcă drepturile modificările anunțate ale Codului Rutier - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Avocat  >  Articolul curent

Cum ne încalcă drepturile modificările anunțate ale Codului Rutier

De    •   Publicat acum 7 ani, 24 februarie 2013   •   Fara comentarii

  Citeam un articol în presa centrală care spunea că șoferii nu vor mai putea circula cu o mașină care nu este inmatriculată pe numele lor și am ramas oarecum surprins. Pentru că prefer, în general, să merg la sursă, am căutat pe site-ul respectiv, la care se făcea trimitere, ce e cu proiectul de modificare a OUG 195/2002, codul rutier. Și, cred că vom asista, dacă se votează și aprobâ așa ceva, la o restrângere a dreptului la circulație, în totală contradicție cu Constituția României și Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În primul rând, dacă mașina nu e pe numele tău, nu ai voie să circuli. Actualele prevederi ale Codului Rutier ne spun că în cazul în care se înstrăinează o mașină, în termen de 30 zile trebuie transcrisă pe noul proprietar. Ce se întamplă dacă nu se procedează așa? Se ia amendă de la Politia Rutieră. În schimb acum, prin noile propuneri, se va interzice să circuli cu mașina. Adică, se poate interpreta și în sensul că dacă împrumuți o mașină de la o persoană și te oprește poliția, te lasă fără certificatul de înmatriculare că nu e pe numele tău. E un pic halucinant, dar ăsta e adevărul.
Pe de alta parte, dacă circuli în România cu o mașină înmatriculată în alt stat, mai mult de 30 zile, ți se va reține certificatul, că nu ai voie așa ceva. Cum adică? Uniunea Europeană, când ne-a primit în cadrul ei, a stabilit că avem și drepturi nu numai obligații. Dreptul la liberă circulație.
Eu cred că, în forma propusă, vom ajunge să avem mai puține libertăți decât pe vremurile anterioare anului 1989. Nu mi se par pertinente motivările că, din cauza mașinilor inmatriculate în Bulgaria, se doresc asemenea modificări. În primul rand, oamenii și-au înmatriculat mașinile în Bulgaria din cauza taxei de primă înmatriculare/poluare. În al doilea rând, se pot face controale la aceste mașini: n-au ITP și asigurare, foarte bine, retine-le certificatul de înmatriculare. Dar nu așa, că dacă stai mai mult de 30 zile în țară, nu ai voie cu mașina înmatriculată afara. Cum faci dovada, în condițiile în care pleci în UE, că ai trecut granița?
Sper că aceste modificări nu vor fi ratificate pentru că iar este posibil să fim sancționați de UE pentru încălcarea normelor comunitare.

avocat Daniel Zoiţa

avocat@ziaruldepenet.ro

0744.565.118

    Print       Email
 • Publicat: acum 7 ani, 24 februarie 2013
 • de:
 • Ultima modificare: februarie 24, 2013 @ 11:28 am
 • Sub: Avocat, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string ElRtDz to the field below: