’’Spectacolul de datini şi obiceiuri populare” de la Fălticeni - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

’’Spectacolul de datini şi obiceiuri populare” de la Fălticeni

De    •   Publicat acum 7 ani, 28 decembrie 2012   •   Fara comentarii

*galerie cu 10 fotografii surprinse în timpul spectacolului

Previous Image
Next Image

info heading

info content

Ieri, 27 decembrie 2012,în municipiul Fălticeni a avut loc “Spectacolul de datini şi obiceiuri populare”.Participarea numeroasă a  20 de formaţii, grupuri tradiţionale de urşi, capre, căiuţi şi urători ,toate adunate în Piaţa “Nada Florilor” pentru a prezenta datinile din zonelor pe care le reprezintă.În tot intervalul de  cinci ore cât a durat spectacolul, urătorii au pocnit  din bice şi au sunat din zurgalăi, urşii au mormăit şi dansat, caprele au ţopăit, babele au “leşinat”, moşii le-au “resuscitat”, căiuţii au sărit sprinţar în cercuri concentrice, iar mascaţii au prezentat inclusiv măşti tradiţionale .

Spectacolul a fost deschis de Isabela Merlă, cu o colindă după care, pe scena din Piaţa „Nada Florilor” a urcat formaţia de căiuţi de la Ansamblul Folcloric „Dumbrava Minunată”, instructor, înv. Gheorghe Popa,urmaţi în sunetul produs de zeci de dobe a urmat spectacolul „Dansul Cerbului” de la Cucuteni, judeţul Iaşi, „un ritual în care fantasticul se împleteşte cu credinţa omului simplu în puterea animalului suprem şi bucuria învierii acestuia la viaţă. Tinerii cu dobe şi îmbrăcaţi în costume care respectă culorile specifice commune,i saltă pe ritmul tobelor în jurul personajului central, cerbul ”, cum a precizat prezentatorul spectacolului, prof. Vasile Buduşanu.

  Din comuna Berchişeşti, Cerbul de Corlata ,animalul considerat magic de către oamenii locului, a venit la Fălticeni însoţit de un grup de localnici îmbrăcaţi în costume populare după care Ansamblul “Mioriţa” din comuna Piatra Şoimului, judetul Neamţ a prezentat câteva “tradiţii de la ţară” cum ar fi colinda, steaua, jocul caprei, a ursului, urătura tradiţională şi jocul măştilor.

Un spectacol distinct prin nori de foc,şi bile de foc ridicate în aer au făcut cei de la Boroaia veniţi să îi ure pe fălticeneni cu căiuţii, urşii, caprele, mascaţii.Gospodarii de la Capul Câmpului au început evoluţia cu o urătură urmată de o ursărească, ursari “bătând” uşoare apropouri la adresa organizatorilor, cărora le-au cerut un ban gras, colaci şi băutură. Ansamblul de datini ,,Valea Uţei” de la Volovăţ Suceava a precedat dansul urşilor şi Banda lui Harap de la Drăguşeni, după care locuitorii din Stroieşti  au impresionat prin urătură şi malancă.

  Recitalul lui Alexandru Recolciuc a fost aşteptat de mai mulţi spectatori, fermecaţi de muzica solistului. A urmat colinda, urătura, caprele, urşii şi hora mare de la Capul Codrului, colinda, urătura, căiuţii, urşii şi caprele de la Dolheştii Mari şi pentru prima oară la Fălticeni, căiuţii de la Zvoriştea.

Reprezentanţii fălticenenilor, căiuţii din cartierul  Şoldăneşti, au fost aplaudaţi pe toată durata evoluţiei. În alaiul celor din Şoldăneşti a fost prinsa şi o mireasă care, deşi îi îngheţaseră, mâinile după culoarea pe care o aveau, a ţinut pasul cu ceilalţi dansatori în hora căiuţilor.

Au urmat urşii şi caprele din Vadul Moldovei, colindul, urătura, jocul caprelor şi al urşilor din Preuteşti, urătura şi caprele de la Mălini. Intrarea în scenă a mălinarilor a avut loc în sunet de trâmbiţă. De la Hîrtop au venit să îi ure pe vecinii de peste deal capra, căiuţii şi artiştii populari făuritori de coifuri.

Ţiganii din Forăşti, cu un apect care nu te îmbia să îi priveşti, au fost aplaudaţi şi rechemaţi pe scenă să continue urătura datorită umorului prin care au satirizat evenimentele anului 2012,gen alegerile parlamentare şi cei 600 de parlamentari năşiţi.

 

S.B.

Ziarul de pe Net

    Print       Email
 • Publicat: acum 7 ani, 28 decembrie 2012
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 28, 2012 @ 2:19 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string bQ9DeL to the field below: